mrt. 16, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

De waarde van het behouden van tanden versus tandheelkundige implantaten

Als het gaat om het vervangen of behouden van tanden, zijn beide haalbare opties voor tandheelkundige professionals om met hun patiënten te overwegen. Het is een discussie die vooraf gaat aan elke manier van handelen in het licht van invasieve zorg.

Content

Hoewel tandheelkundige implantaten en chirurgische procedures soms onvermijdelijk nodig zullen zijn, is het de moeite waard om de relatieve voordelen van dit te bekijken in vergelijking met het helpen van patiënten om deze resultaten te vermijden.

Voordelen van het sparen van tanden voor tandheelkundige professionals

"Ik wil bekennen: ik heb implantaatrestauraties gedaan en geld verloren", schreef Dr. Chris Salierno in een artikel voor Dental Economics. " Ik durf te wedden dat velen van ons zich er niet eens van bewust zijn dat we soms nauwelijks ons hoofd breken met deze zaken."

Hij merkt op dat de kosten van de montageprocedure en de complicaties van implantaten een van de financiële hindernissen zijn die gepaard gaan met winstgevendheid. Maar de belangrijkste kosten zijn gekoppeld aan de tevredenheid en het geluk van uw patiënten. Uiteindelijk is het onderhouden van sterke en vertrouwende relaties van cruciaal belang voor het runnen van een succesvolle praktijk.

Tanden redden versus verwijderen en vervangen is een beslissing die afhankelijk van de omstandigheden wordt genomen. Hoewel elke omstandigheid anders is, komt het neer op een enkele, eenvoudige vraag: wat is de meest rationele oplossing voor het gegeven probleem en de patiënt?

Volgens parodontoloog Dr. Pierpaolo (Sandro) Cortellini is het essentieel dat degenen in het veld zich een hoofddoel van hun beroep herinneren. "Onze beroepen moeten vooral gericht zijn op het behandelen van pathologieën en het redden van tanden waar mogelijk, niet om tanden te extraheren."

Het houden van een tand kan het risico op mogelijke complicaties of andere negatieve effecten die kunnen optreden als gevolg van een vervangende procedure verminderen. Natuurlijke tanden hebben verbindingen met de rest van de mond en weefsels eromheen. Het verwijderen van natuurlijke tanden zou een potentieel verlies van schokabsorberende eigenschappen en natuurlijke gingivale weefselgezondheid veroorzaken. Ook de meest besproken complicatie, momenteel, is de gevreesde peri-implantitis waarvoor eraan moet worden herinnerd dat er nog geen consensuele behandeling is gedefinieerd.

Dr. Cortellini merkt op dat dit een van de meest over het hoofd geziene voordelen is van het redden van tanden aan de professionele kant.

"Elk probleem zal door de patiënt worden toegewezen als de verantwoordelijkheid van de tandarts", zegt Dr. Cortellini. "Houd de tand en jij, de tandarts, zal de 'redder' zijn." Met andere woorden, uw tevreden patiënten zullen eerder bij u blijven (en misschien hun vrienden doorverwijzen).

Het is ook belangrijk om te onthouden dat, hoewel het lijkt alsof een implantaat een langere levensduur zou hebben dan een onderhouden tand, er geen belofte is dat dit het geval is.

Dr. Cortellini herinnert ons eraan dat natuurlijk niet alle tanden kunnen worden gered. Het is belangrijk om te weten wanneer het rationeel is om een tand te vervangen in plaats van deze te behandelen, en om deze beslissing met openhartigheid te benaderen.

Voordelen voor de patiënt bij het kiezen van tandbesparing

Enkele van de grootste voordelen van het vermijden van tandverwijdering presenteren zich aan de kant van patiëntbeloningen, variërend van economische tot herstelvoordelen en verder. Dr. Cortellini stelt voor om met de patiënten te communiceren dat "een natuurlijke tand altijd een betere keuze is met betrekking tot een vervanging."

Dr. Cortellini breidt deze gedachte uit en brengt dit idee terug naar het feit dat tanden zijn waar we mee geboren zijn. Het verwijderen en vervangen door implantaten kan de patiënt hogere kosten met zich meebrengen als het gaat om financiën, evenals hersteltijd. "Wanneer we een 'onderhoudbare' tand extraheren en vervangen, betaalt de patiënt meer biologische en economische kosten dan het besparen ervan. Een tand mag alleen worden vervangen als deze irrationeel is om te behandelen."

Zoals eerder vermeld, neemt het risico op complicaties toe wanneer tanden worden verwijderd en vervangen, wat een reden tot bezorgdheid is aan de kant van de patiënt. Dit helpt om het idee van gezondheid van het hele lichaam aan te moedigen - de patiënt behoudt een natuurlijk deel van zijn lichaam, terwijl tegelijkertijd de hersteltijd en complicaties worden verminderd.

Praktische analyse van toepasselijke gegevens

Een studie uit 2020 met Dr. Cortellini was gericht op het vergelijken van parodontale regeneratie met tandextractie en vervanging, om te zien hoe elk van de getroffen klinische, patiëntgerapporteerde en economische resultaten.

De resultaten toonden aan dat patiënten even tevreden waren of ze een tandvervanging kregen of dat de tand werd gered. Het grote verschil tussen de twee procedures was echter een kortere behandelingstijd bij het redden van tanden.

Bovendien merkt de studie regeneratie op als een goedkopere optie in vergelijking met het vervangen van tanden. De studie toonde specifiek aan dat parodontale regeneratie kosteneffectiever was voor de patiënt dan de tandvervangingsroute. De resultaten stellen dat "de totale kosten van de behandeling voor de regeneratiegroep aanzienlijk lager zijn over de hele observatieperiode."

Vertrouwen tussen patiënt en professional

Afgezien van deze grote voordelen voor zowel patiënten als parodontologen, draagt het houden van een tand in plaats van het verwijderen ervan bij aan een andere belangrijke beloning tussen de twee partijen: vertrouwen.

Vertrouwen en loyaliteit zijn beide belangrijke spelers als het gaat om het succes van een tandheelkundige professional. Door een omgeving te creëren waarin ze hun tandarts zien als een pleitbezorger voor het redden van hun tanden, zullen patiënten die tandarts eerder blijven zien na de procedure. Bovendien zijn ze geneigd om toekomstige aanbevelingen met meer autoriteit te overwegen en een gevestigde benadering te volgen in mondverzorging als het gaat om natuurlijke tanden.

"Houd tanden en houd patiënten: dit is een eenvoudig sociaal-economisch principe", zegt Dr. Cortellini over het behoud van patiënten. Tandheelkundige professionals die aandringen op het redden van tanden tonen hun toewijding aan 'goed doen door hun patiënten', wat die vertrouwensband verder bevordert. Het helpt ook het idee van gezondheid van het hele lichaam aan te moedigen en dringt er bij patiënten op aan om de rol (en tol) van mondverzorgingsgewoonten te begrijpen.

"Bij het redden van parodontaal aangetaste tanden passen we een volledige behandelingsstrategie toe, van diagnose, via niet-chirurgische en chirurgische behandeling, tot ondersteunende parodontale zorg. Dit is de ruggengraat voor een tandartspraktijk met de visie om een relatie met de patiënten aan te scherpen om hun vertrouwen en loyaliteit te vergroten."

Zoals Dr. Cortellini vermeldt, wordt de behandeling adequaat gegeven op basis van wat de professional nodig acht gezien de diagnose en prognose. Hoewel het redden van een tand kostenefficiënt kan zijn en dient om patiënten een mogelijk minder tijdrovend en gecompliceerd herstel te bieden, zijn er niet voor niets andere procedureopties beschikbaar.

Belangrijkste afhaalmaaltijden

Positieve punten voor het redden van een tand versus het verwijderen en vervangen ervan zijn er in veel verschillende vormen en komen alle betrokken partijen ten goede.

Hoewel beide haalbare opties zijn, zoals geïllustreerd met de onderzoeksresultaten en professionele meningen van Dr. Sandro Cortellini, is het behouden en onderhouden van natuurlijke tanden een geweldige praktijk voor tandheelkundige professionals. Een toename van de patiënttevredenheid, succesvoller herstel en onderhoud op de weg kunnen leiden tot loyalere patiënten, die veel meer kans hebben om terug te keren en vertrouwen op het professionele advies dat u geeft.

Neem voor meer informatie over onderwerpen met betrekking tot tandheelkundige gezondheid en beroep contact op met SUNSTAR GUM®.

CONTACT SUNSTAR GUM

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in voor GUM® Oral Health Hub - dé maandelijkse nieuwsbrief voor oral care professionals