mrt. 16, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Tandheelkundige patiëntvoorlichting: Tips over het vormen van sterke gewoonten

Tandheelkundige professionals kunnen de best mogelijke zorg en advies bieden tijdens bezoeken, maar het feit blijft: als patiënten deze begeleiding niet mee naar huis nemen en zich inzetten voor een stabiele, sterke mondzorgroutine, zullen ze niet klaar zijn om te slagen.

Content

Tandheelkundige patiëntenvoorlichting rond sterke gewoonten en routines is essentieel. We noemen ze graag "rituelen",omdat het een diepere, bijna heilige toewijding aanduidt.

Eén ding is duidelijk: als het gaat om het stimuleren van gedragsverandering naar huis en het inbedden van deze rituelen, zullen tandartsen over het algemeen veel effectiever zijn wanneer ze de rol van begeleider op zich nemen in plaats van instructeur. In dit bericht zullen we enkele aanbevolen methoden verkennen om een partnerschap met patiënten te vormen en teamgenoten te worden op de reis naar een uitstekende mondgezondheid.

Waarom het belangrijk is om tandheelkundige patiëntenopleiding goed te krijgen

Kennis is macht. Wanneer tandartsen in staat zijn om informatie en aanbevelingen op een duidelijke, overtuigende en gedenkwaardige manier te communiceren, zijn patiënten in staat om de controle over hun mondgezondheidszorg te nemen en zullen ze waarschijnlijk veel betere resultaten bereiken.

Het is van cruciaal belang om patiënten bewust te maken van:

  • De voordelen van een effectieve en rituelen thuis in de mondzorgroutine
  • De risico's van onvoldoende of onjuiste mondzorg thuis
  • De exacte stappen die ze moeten nemen om het beste voor hun tanden en mond te zorgen

Onderwijzen is de stap naar gedragsverandering, wat een centrale focus is geworden in de wereld van de tandheelkunde. Maar onderwijs is niet iets dat je eenvoudig in één uniform concept kunt gieten en op dezelfde manier op elke patiënt kunt toepassen. Het hangt helemaal af van de patiënt die je voor je hebt. Wat zijn hun behoeften en wat willen ze echt? Waar zijn ze op dit moment en waar willen ze naartoe? Wat is hun huidige kennis en vaardigheden? Om onderwijs succesvol te laten zijn, is het cruciaal om de patiënt voor je te leren kennen, hun persoonlijke doelen te ontdekken en die af te stemmen op die van jou.

Onlangs organiseerde SUNSTAR GUM® een webinar over dit onderwerp, waarbij experts Prof. Dr. Timothy Newton en Dr. Mario Rui Araújo hun bevindingen deelden over het ondersteunen van gedragsverandering in de mondgezondheidop middelbare leeftijd:



Tijdens het gesprek werden de resultaten van de enquête op het scherm opgevraagd voor analyse. Een interessante bevinding was dat gebrek aan patiëntmotivatie door tandartsen werd genoemd als de grootste barrière voor effectieve gedragsverandering voor uw patiënten, met een ruime marge. Maar is het echt?

"Ik denk eigenlijk dat een gebrek aan motivatie van de patiënt niet noodzakelijkerwijs een probleem is voor de patiënt, maar een kwestie van het niet vinden van de juiste sleutel om die motivaties te ontgrendelen," zei prof. Newton in reactie op de enquête.

Hoewel professionals een zeer belangrijke rol spelen bij het behandelen van tandheelkundige procedures en het repareren van problemen wanneer ze zich voordoen, zou het ideale scenario zijn om patiënten te helpen deze behoeften volledig te vermijden door preventieve zorg. Daarvoor heb je ook de motivatie van je patiënt nodig, en onderwijs op maat kan helpen die motivatie te ontsluiten.

Hoe moeten tandartsen hun patiënten voorlichten over thuiszorg?

Er zijn verschillende benaderingen die in het hele beroep worden gebruikt. Elke tandheelkundige professional zal ongetwijfeld zijn eigen voorkeursmethoden hebben, maar op een hoog niveau is het cruciaal om enkele van de grootste ontkoppelingen en uitdagingen met betrekking tot informatieretentie en gewoontevorming te overwinnen.

Hier zijn een paar aan te raden technieken.

Een vertrouwde relatie opbouwen

Mensen luisteren naar en nemen advies van mensen die ze vertrouwen. Dit geldt evenzeer voor tandarts/patiëntrelaties als voor elk ander type. Het tot stand brengen van een vertrouwensrelatie is van cruciaal belang voor het overbrengen van informatie en het aansturen van actie.

Behandel de dynamiek minder als docent/student, en meer als twee teamgenoten die streven naar dezelfde doelen. Je wilt dat jouw patiënt zich niet verplicht voelt om zich aan een mondverzorgingsroutine te houden, maar meer energiek en erin geïnvesteerd. Laat ze niet het gevoel hebben dat ze worden uitgescholden als ze binnenkomen voor hun volgende bezoek nadat ze zijn vervallen in hun thuiszorg; geef ze het gevoel dat je het samen gaat vieren als ze binnenkomen en goed uitchecken!

Enkele tips om vertrouwen in je onderwijsmethoden te brengen:

  • Neem een gezamenlijke doelgerichte aanpak, waarbij tandarts en patiënt samenwerken bij het stellen van realistische doelen voor de thuiszorg.
  • Stel vragen en leer meer over jouw patiënt. Leef mee met hun eigen uitdagingen en barrières. Stem vervolgens jouw begeleiding af op hun specifieke omstandigheden.
  • Wees kwetsbaar. Spreek openlijk over worstelingen die je in het verleden hebt gehad met je eigen persoonlijke mondverzorgingsrituelen, of met het vasthouden aan andere waardevolle gewoonten. Deel oplossingen uit de eerste hand die je hebt ontdekt.

Gebruik systematische benaderingen van gewoontevorming en gedragsverandering

Er is geen universeel effectieve manier om gedragsverandering en gewoontevorming te cultiveren. Maar er zijn tal van kaders en processen met wortels in de psychologie. Het is bewezen dat velen in verschillende gevallen werken. Zodra je een sterke relatie en niveau van begrip met jouw patiënt hebt opgebouwd, bent je mogelijk beter uitgerust om de beste optie te bepalen.

Hoe worden gewoonten gevormd?

Een populair model is Health Action Process Approach (HAPA), dat "suggereert dat de acceptatie, initiatie en handhaving van gezondheidsgedrag expliciet moet worden opgevat als een proces dat op zijn minst bestaat uit een motivatiefase en een wilsfase." Je kunt op de link klikken voor een schat aan toepasselijke informatie rond de theorie, die begin jaren negentig werd ontwikkeld door Ralf Schwarzer, hoogleraar psychologie aan de Freie-universiteit in Berlijn.

Zelfcontrole is een andere veel voorkomende techniek voor het vormen van gewoonten. Het houdt in dat de patiënt dagelijks bijhoudt wat voor gedrag hij wil veranderen als een manier om zichzelf eraan te herinneren en zichzelf verantwoordelijk te houden. Een andere techniek is gewoontestapelen, waarbij een patiënt de nieuwe gewoonte die hij wil vormen koppelt aan een gewoonte die al sterk is ingebakken (d.w.z. elke nacht een glas water pakken voor het slapengaan).

Dit artikel over gewoontevorming en gedragsverandering uit de Oxford Research Encyclopedia of Psychology biedt nog veel meer technieken en theorieën die zijn ontwikkeld en bestudeerd.

Maak thuis mondverzorging gemakkelijk en leuk

Negatieve associaties kunnen een primaire belemmering zijn om een gewoonte te vormen en zich er consequent aan te houden. Met dit in gedachten, streven naar het begrijpen en aanpakken van eventuele bedenkingen of afkeer van een patiënt aan zijn mondzorgroutine.

Sommige mensen haten het om floss om hun vingers te wikkelen en proberen het in hun mond te bereiken. Je kunt flossers of interdentale borstels aanbevelen. Sommigen kunnen niet langer dan een minuut tegen het repetitieve tedium van het uitvoeren van een roterende borstelbeweging. Ze kunnen genieten van een Sonic Power Tandenborstel (nu SONIC DAILY Battery Tandenborstel).

Het afstemmen van de producten en processen op het individu zal van groot belang zijn om patiënten te helpen rituelen te vormen die ze leuk vinden en gretig onderhouden.

Mondgezondheidseducatie: samenwerken, motiveren, vieren

Compassievolle zorg en oprechte investeringen in het succes van jouw patiënten zullen het onderwijs in tandheelkundige zorg des te krachtiger en impactvoller maken. Werk als partner met jouw patiënt, zodat ze streven naar gedeelde doelen. Gebruik bewezen gewoontevormings- en gedragsveranderingstechnieken. Pas jouw aanbevelingen aan de specifieke voorkeuren van elke persoon aan.

Door deze stappen kunnen tandartsen – in de woorden van prof. Newton – de juiste sleutel vinden om die patiëntmotivaties te ontsluiten.

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in voor GUM® Oral Health Hub - dé maandelijkse nieuwsbrief voor oral care professionals