jun. 21, 2023 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Waarom sterke communicatieve vaardigheden essentieel zijn voor de tandheelkundige professionals van vandaag

De communicatieve vaardigheden van een tandarts zijn een belangrijk ingrediënt in een succesvolle praktijk, omdat ze vertrouwen creëren. Dat vertrouwen zorgt ervoor dat patiënten blijven terugkomen. Als patiënten geen verbinding met hun tandarts voelen - of nog erger, niet de niet de informatie krijgen die ze denken te verdienen - kunnen ze van praktijk veranderen of hun mondgezondheid helemaal uit het oog verliezen.

Content

Succes in de tandheelkunde - en op elk gebied van de gezondheidszorg - heeft een stevige basis in communicatie. Dat betekent niet alleen het doorgeven van informatie. Het betekent ook luisteren, meevoelen, motiveren en de tijd nemen om duidelijk uitleg te geven.

Informeer jouw patiënten

Tandheelkundige processen en termen kunnen complex en verwarrend zijn voor patiënten. Ze hebben niet de formele opleiding of achtergrond die gepaard gaat met zes, zeven of meer jaar onderwijs. Het is logisch dat ze vragen hebben over een procedure of aandoening en ze verwachten antwoorden die voor hen begrijpelijk zijn. 

Een goede tandarts moet ervoor zorgen dat elke patiënt een grondig begrip heeft van elke procedure. In plaats van patiënten een folder te geven om later te lezen, neem je de tijd om informatie persoonlijk met hen door te nemen. Geef uitleg of tips om de belangrijkste punten te versterken en beschrijf ze op een simpele maner. Deze interactieve rol moedigt patiënten aan om vragen te stellen en zorgen te uiten, wat vertrouwen en waardering opbouwt.

Omdat de tijd van een tandarts erg waardevol is, heb je niet altijd direct contact met elke patiënt bij ieder bezoek. Zorg ervoor dat jij, het personeel en de mondhygiënist op één lijn zitten op het gebied van patiëntcommunicatie. Patiënten merken het wanneer een heel team goed communiceert en ze waarderen het om een samenhangend team aan hun kant te hebben.

Laat jouw patiënt aan het woord

Communicatie in de mondzorg en tandartspraktijk is bij ieder consult met een patiënt een proces van geven en nemen. Voor zowel nieuwe als ervaren tandartsen is het heel gemakkelijk om verstrikt te raken in de technische aspecten van tandheelkunde. Hoewel het belangrijk is om jouw patiënten een volledig overzicht te geven van een bepaalde procedure of een evaluatie van de mondgezondheid, moet je ervoor zorgen dat je actief luistert naar hun vragen en zorgen.

Actief luisteren is een van de belangrijkste communicatieve vaardigheden van tandartsen. Het is niet alleen het horen van de woorden die je klanten zeggen. De sleutel tot actief luisteren is aandacht besteden aan de volledige boodschap die een persoon probeert over te brengen. Wanneer je actief luistert, geef je betere antwoorden op vragen en, het belangrijkste, bouw je blijvend vertrouwen op. Patiënten moeten weten dat ze gehoord worden. Gebruik deze actieve luistertechnieken in elke interactie met jouw patiënten en maak duidelijk dat je aandacht hebt voor hun vragen en zorgen.

Blijf opletten

Geef elke patiënt het gevoel dat je naar hen luistert door ze jouw onverdeelde aandacht te geven. Maak altijd oogcontact terwijl ze praten en probeer tijdens het gesprek niet meerdere dingen tegelijk te doen. Blijf binnen hun gezichtsveld en laat ze zien dat je aanwezig bent terwijl ze praten.

Tip: zorg ervoor dat je patiënten rechtop in de stoel zitten en niet achteroverleunen terwijl ze met je praten. Zo kun je regelmatig oogcontact maken en plaats je de patiënten op gelijke hoogte, zodat ze zich comfortabel voelen om te praten.

Maak gebruik van non-verbale signalen

Lichaamstaal laat patiënten zien hoe betrokken je bent bij het luisteren naar hun vragen en zorgen. Gebruik deze non-verbale signalen terwijl je luistert om aandacht te tonen:

  • Houding: Toon betrokkenheid door licht naar voren of opzij te leunen in je stoel. Het schuin houden van je hoofd en je handen laten rusten zijn ook tekenen van een aandachtige luisteraar.

  • Gezichtsuitdrukking: Let op je uitdrukking terwijl je luistert. Knikken, glimlachen of fronsen doet veel om patiënten te laten zien dat je hun boodschap opmerkt..

  • Spiegelen: Het spiegelen van de gezichtsuitdrukkingen en zelfs de houding van jouw patiënten laat zien dat je aandachtig luistert. Spiegelen toont zowel sympathie als empathie.

Wacht op je beurt

Laat patiënten altijd hun gedachten afronden voordat je begint met praten. Door hen halverwege te onderbreken, kunnen ze zich genegeerd voelen en afwijzend staan tegenover hun zorgen. Als je verduidelijkende vragen hebt, bewaar ze dan tot de patiënt klaar is met praten. Zodra het jouw beurt is om te praten, vat je mondeling samen wat jouw patiënt heeft gezegd en reageer je op het probleem.

Motiverend interviewen in de praktijk

Goede communicatie is essentieel in de tandheelkunde, omdat mondzorg vaak psychologisch van aard is. Het overtuigen van patiënten om nieuwe gewoonten aan te nemen en het belang van die gewoonten te begrijpen, kan een uitdaging zijn. Effectieve communicatie speelt een grote rol bij het versterken van de betrokkenheid bij deze gewoonten. Motivational Interviewing (MI) kan hierbij helpen.

Motivational Interviewing is een patiëntgerichte counselingstijl waarbij de patiënt centraal staat en gedragsverandering wordt gestimuleerd. Het is een collaboratieve, persoonsgerichte vorm van begeleiding om motivatie voor verandering op te wekken en te versterken. Het is gebaseerd op het aanmoedigen en het stellen van doelen. Ook helpt het patiënten om een goede mondverzorgingsroutine op te bouwen buiten de controles en reiniging.  In plaats van een patiënt te vertellen wat hij moet doen, kan je ze juist begeleiden bij het nemen van een positieve beslissing en ondersteunen bij het bereiken van zijn doelen. Je werkt samen met de patiënt om motivatie voor verandering te bevorderen met respect voor de autonomie van de patiënt.

Motiverende interviews (MI) kunnen effectief zijn in verschillende klinische situaties, waaronder mondgezondheid. Hoewel MI oorspronkelijk is ontwikkeld voor verslavingsbehandeling, zijn er studies die suggereren dat het ook waardevol kan zijn als aanvulling op parodontale therapie. Het kan helpen bij het verbeteren van parodontale parameters en het bevorderen van zelfeffectiviteitsovertuigingen met betrekking tot goede mondhygiënische gewoonten. Het bewijs is echter nog beperkt en verder onderzoek is nodig.

MI is gebaseerd op vier fundamentele aspecten:

  1. Partnerschap: Communiceer met patiënten op een manier die hen laat zien dat je als gelijkwaardige partner investeert in hun mondgezondheid. Dit bevordert hun betrokkenheid en verantwoordelijkheid.

  2. Acceptatie: Wees niet veroordelend, maar probeer de worstelingen van de patiënt te begrijpen. Focus op het benadrukken van positieve punten en stel indien mogelijk alternatieve oplossingen voor.

  3. Mededogen: Toon empathie en begrip om het vertrouwen van de patiënt te winnen. Dit moedigt hen aan om je advies serieus te nemen en actie te ondernemen.

  4. Evocatie: Vraag patiënten naar hun belangrijkste doelen en wat voor hen belangrijk is met betrekking tot hun mondgezondheid. Dit geeft hen een gevoel van doel en eigenaarschap.

Door MI toe te passen in de communicatie binnen de tandartspraktijk, kunnen patiënten actief betrokken worden bij hun eigen mondgezondheid. Het laat zien dat ze niet alleen zijn en helpt bij het opbouwen van een sterke vertrouwensband tussen jou en de patiënt.

 

Compassievolle zorg in de interactie met patiënten

Vergeet niet dat veel mensen angst ervaren bij een tandartsbezoek. Daarom is het tonen van begrip en de juiste zorg essentieel. Gebruik eenvoudige gebaren zoals het uitleggen van de instrumenten die je gaat gebruiken en vraag regelmatig naar het comfort van de patiënt. Zo laat je zien dat je om hen geeft. 

Compassievolle zorg betreft ook het welzijn van de patiënt. Mondgezondheidsproblemen hebben namelijk invloed op verschillende aspecten in iemands leven. Daarom is het belangrijk om de verbinding tussen mondgezondheid en algemene gezondheid uit te leggen.  Door een combinatie van onderwijs en compassievolle begeleiding kun je een sterke vertrouwensband opbouwen die verder gaat dan alleen routinematige reinigingen en controles. Het opbouwen van diepere relaties en het leren kennen van patiënten als mensen, bijvoorbeeld door informele gesprekken over hobby's en familie, kan ook bijdragen om patiënten op hun gemak te stellen. 

SUNSTAR GUM® zet zich in om jou als tandheelkundige professional de juiste toolsen middelen te bieden om jouw werk makkelijker te maken. Zodat jij je kunt concentreren op het tot stand brengen van zinvolle connecties met patiënten.

 

Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie

Verwante artikelen

Schrijf je in voor GUM® Oral Health Hub - dé maandelijkse nieuwsbrief voor oral care professionals