mrt. 16, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Afteuze stomatitis: feiten, statistieken en nieuw onderzoek voor tandheelkundige professionals

Afteuze stomatitis, vaak bekend als aften, is een van de meest voorkomende mondslijmvliesaandoeningen die patiënten kunnen ervaren. Deze zweren kunnen een onevenredig niveau van ongemak veroorzaken gezien hun grootte. We willen jou helpen bij de aanpak van de zorgen van de patiënt en informeren je over het laatste onderzoek naar dit doordringende pijnpunt.

Content

Afteuze Stomatitis: Definitie, Oorzaken, Behandelingen

Afteuze stomatitis kan een raadselachtig probleem zijn voor zowel patiënten als tandheelkundigeprofessionals. Dat komt omdat de exacte oorzaak van deze ondiepe, rode zweertjes onduidelijk blijft en er geen onfeilbare, uniforme behandeling is om ze te verhelpen. Dat gezegd hebbende, is er nog steeds veel informatie die tandartsen aan patiënten kunnen verstrekken om hen te helpen de aanhoudende pijn die afteuze stomatitis veroorzaakt, te minimaliseren.

We zullen enkele interessante onderzoeken en nieuwe ontdekkingen bespreken. Maar laten we eerst de basis doornemen.

Wat is afteuze stomatitis?

Afteuze stomatitis wordt gewoonlijk gedefinieerd als terugkerende ulceraties van het mondslijmvlies. De meest getroffen delen van de mondholte zijn het labiale slijmvlies, het buccale slijmvlies en de tong. In tegenstelling tot bijvoorbeeld koortsblaasjes, die zich aan de buitenkant van de mond ontwikkelen, zijn deze ulceraties niet besmettelijk. Dit is een cruciaal punt om over te brengen op patiënten, die vaak misvattingen hebben over de overdraagbaarheid van afteuze stomatitis.

Over het algemeen onderscheiden we drie belangrijke klinische presentaties van afteuze stomatitis op basis van de grootte en het aantal zweertjes:

 • Kleine aften: rond en <10 mm in diameter.
 • Grote aften: vergelijkbaar met kleine aften, maar groter (> 10 mm in diameter) en vereisen daarom een ​​langere genezingstijd.
 • Herpetiforme aften: Meerdere ulcera met een diameter <1 mm, die in aantallen voorkomen tot wel100.

Andere mondaandoeningen die patiënten kunnen verwarren met afteuze stomatitis zijn:

 • Brandende Mond Syndroom
 • Orale candidiasis
 • Terugkerend intraoraal herpes simplex-virus of herpes varicella zoster-virus
 • Leukoplakie
 • Orale lichen planus
 • Mond-en klauwzeer
 • Geïnfecteerde speekselklieren
 • Tandheelkundig abces
 • Ziekte van Behçet

Oorzaken van afteuze stomatitis

Zoals hierboven vermeld, is er ondanks de hoge prevalentie weinig bekend over de oorzaken en etiologie van afteuze stomatitis. Dit kan vooral frustrerend zijn voor patiënten die er regelmatig mee te maken hebben.

Dat gezegd hebbende, is er een aantal factoren van invloed die je als tandheelkundige professionals met jouw patiënten kunt bespreken. Deze omvatten:

 • Fysieke schade aan het tandvlees, de tong of andere zachte weefsels in de mond. Dit is misschien wel de meest voorkomende en gemakkelijk te verklaren factor. Dit kan verschillende redenen hebben, waaronder te hard poetsen (of met te harde borstelharen), bijten aan de binnenkant van de mond of wrijving en slijtage door orthodontische apparaten.
 • Hematine-deficiënties (voeding voor de vorming van bloedcellen), zoals ijzer, zink, foliumzuur en belangrijke vitamines zoals B12.
 • Overerving, aangezien een groot deel van de patiënten een positieve familiegeschiedenis lijkt te hebben.
 • Negatieve reactie op tandpasta's of andere mondverzorgingsproducten die bepaalde ingrediënten bevatten.
 • Onderliggende systemische aandoeningen, zoals de ziekte van Crohn of HIV, vergroten de kwetsbaarheid van patiënten om afteuze stomatitis te ontwikkelen.
 • Stress. Dit is nogal dubbelzinnig en kan voor tandartsen moeilijk zijn om aan te voelen en met hun patiënten te bespreken, maar de verbanden zijn wetenschappelijk aangetoond, dus het is zeker de moeite waard om als mogelijke bijdrager aan te halen.

Het nieuwste onderzoek en de wetenschap rond afteuze stomatitis

Vraag je je af wat er nieuw is in de wetenschappelijke en medische wereld met betrekking tot afteuze stomatitis? Hier zijn enkele links naar aanvullend leesmateriaal, zodat je op de hoogte kunt blijven van de laatste publicaties:

De orale microbiota van patiënten met terugkerende afteuze stomatitis [1]

Een paar jaar geleden deden Sahlgrenska Academy en de Universiteit van Göteborg onderzoek naar terugkerende afteuze stomatitis op zoek naar nieuw inzicht. Uit de studie bleek dat de samenstelling van het orale microbioom anders was voor patiënten met terugkerende afteuze stomatitis, vergeleken met gezonde controles. Deze resultaten werden bevestigd in een andere studie, een tijdje later gepubliceerd in de Journal of Dental Research. Het blijft echter onduidelijk of deze microbiële verschillen afteuze stomatitis veroorzaken of dat deze laatste een verschuiving in het orale microbioom veroorzaakt.

Genoombrede analyse voor aften identificeert associaties op immuunregulerende loci [2]

Onderzoekers uit het VK, Australië en de VS probeerden specifieke genetische loci te vinden die konden verklaren dat afteuze stomatitis een duidelijk erfelijke component heeft. In hun studie, gepubliceerd in Nature Communications, werden verschillende loci geïdentificeerd. Interessant genoeg bevonden veel daarvan zich in (of dichtbij) genen die betrokken zijn bij T-celimmuniteit. Dit biedt verdere ondersteuning voor de algemeen aanvaarde theorie dat het immuunsysteem een ​​belangrijke rol speelt bij de etiologie van afteuze stomatitis.

Epitheliale celapoptose bij terugkerende afteuze ulcera [3]

Deze studie van het Journal of Dental Research vergelijkt gezond epitheel met het epitheel dat wordt aangetast door terugkerende afteuze ulcera en wijst op een cellulaire apoptose-sequentie die kan leiden tot de vorming van de typische perifere ontstekingshalo rond afteuze ulcera.

Behandeling van terugkerende afteuze stomatitis (RAS; aften; zweertjes met een barrièrevormende mondspoeling of een plaatselijke gel met hyaluronzuur: een retrospectieve klinische studie [4]

Een studie gepubliceerd in BMC Oral Health in 2019 onderzocht het behandelingseffect van een van onze eigen mondspoelingen (GUM® AftaClear-mondwater) en een gel (GUM AftaClear-gel) - beide met hyaluronzuur - op terugkerende afteuze stomatitis. Na een week waren de zweertjes voor beide toepassingen aanzienlijk verminderd, met 77% voor het mondwater en 81% voor de gel. Ze zagen zelfs een volledige laesie resolutie in 60% (mondwater) en 56% (gel) van de gevallen. Belangrijk is dat 44 van de 45 deelnemers een verbetering van de kwaliteit van leven tijdens de behandeling meldden.

Is een optimale behandeling van terugkerende afteuze stomatitis mogelijk? Een realiteitscheck [5]

De titel van dit artikel verwijst naar een vraag die relevant is voor patiënten en tandartsen,  overal ter wereld. Kan terugkerende afteuze stomatitis echt effectief worden behandeld, gezien wat we momenteel weten? De auteurs beoordeelden een breed scala aan bestaande onderzoeken, maar concludeerden: ''Vanwege beperkingen in het aantal evidence-based trials en onvoldoende gegevens om de werkzaamheid van de voorgeschreven therapieën te ondersteunen of te weerleggen, zijn er grotere evidence-based klinische studies en literatuuronderzoeken nodig om de optimale methodologie voor het effectieve beheer van RAS verder te improviseren."

Patiënten helpen bij het overwinnen van afteuze stomatitis

Zoals het laatste artikel hierboven bevestigt, is er op dit moment geen remedie bekend voor afteuze stomatitis. Dit is duidelijk niet wat patiënten die te maken hebben met het ongemak veroorzaakt door afteuze stomatitis willen horen, vooral als ze de aandoening regelmatig ervaren. Daarom moet de nadruk liggen op ondersteunende zorg - oplossingen die pijnverlichting bieden of wondgenezing bevorderen - in plaats van curatieve behandeling. Er is een aantal effectieve oplossingen die je met hen kunt bespreken en GUM biedt een reeks producten die specifiek is ontwikkeld om het probleem aan te pakken.

Behandelingen voor afteuze stomatitis

De meeste tandartsen hebben al een assortiment aanbevolen behandelingen voor afteuze stomatitis en producten voorhanden om hun patiënten te voorzien.

Voor snellere en meer substantiële en effectieve pijnverlichting en wondgenezing zijn interventies over het algemeen gericht op plaatselijke toepassing. Er is een aantal producten die kunnen helpen. Onze GUM AftaClear-lijn biedt onmiddellijke pijnverlichting en versnelt de genezing van afteuze stomatitis dankzij een unieke combinatie van ingrediënten. GUM AftaClearproducten zijn verkrijgbaar in drie verschillende versies om aan de voorkeuren van de patiënt te voldoen:

 • Spray GUM AftaClear: Ideaal bij moeilijk bereikbare plekken zoals achter in de mond. De gemakkelijk toepasbare en hygiënische pomp zorgt dat de vloeistof precies op de juiste plek komt. Makkelijk voor onderweg. Geschikt voor volwassenen en kinderen (10+ kg / 2+ jaar)
 • Gel GUM AftaClear: Is het meest geschikt voor directe behandeling van een plaatselijk wondje. Gemakkelijk aan te brengen dankzij de lange hals. Geschikt voor volwassenen en kinderen (10+ kg / 2+ jaar)
 • MondwaterGUM AftaClear: Ideaal voor de behandeling van meerdere, steeds terugkerende aften en moeilijk bereikbare plekken. Helpt verergering en het terugkomen voorkomen. Geschikt voor volwassenen en kinderen van 7 jaar en ouder

Elk van deze producten heeft een soortgelijk doel: een beschermende barrière op de afte creëren om pijn te verlichten en genezing te bevorderen.

Of patiënten nu wel of niet een mondverzorgingsproduct gebruiken om hun aften in de mond te behandelen, herinner hen eraan om zelf te doen wat ze kunnen om irritatie of verergering van het wondje te voorkomen (d.w.z., niet erop bijten en probeer geen gekruid voedsel of alcohol te consumeren).


GUM® AftaClear Spray

 • Onmiddellijke en langdurige pijnverlichting gedurende 2 tot 4 uur
 • Effectief vanaf de eerste toepassing
 • Sneller herstel


Help patiënten verlichting te vinden

Gezien de pijnlijke ervaring die terugkerende afteuze stomatitis kan zijn voor degenen die ermee te maken hebben, zullen tandheelkundige professionals die hun patiënten kunnen helpen om het te overwinnen zeer gewaardeerd worden. Het is een veel voorkomend probleem in de zorg en hoewel er misschien geen genezing is, zijn er zeker manieren om de pijn te verminderen en het aantal gevallen te verminderen door middel van slimme maatregelen.

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in voor GUM® Oral Health Hub - dé maandelijkse nieuwsbrief voor oral care professionals