aug. 24, 2020 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Het effect van probiotica op orale infecties

De voordelen voor de gezondheid van Probiotica zijn uitgebreid gedocumenteerd in vele studies.

Op het gebied van mondgezondheid, werken probiotica door het creëren van een biofilm die mondelinge weefsels tegen de werking van parodontale pathogene bacteriën beschermt. Ze verminderen de pH van de mondholte waardoor het moeilijker wordt voor plaque bacteriën te vormen tandplak en calculus die periodontale ziekte veroorzaken.

Ondanks talrijke papers gepubliceerd over het gebruik van probiotica bij de behandeling van parodontitis, het gebruik ervan in de tandheelkunde is nog steeds in de kinderschoenen.

Content

De meest recente klinische bewijs echter, geeft duidelijk aan dat de probiotische Lactobacillus reuteri Prodentis ondersteunt wordt door de gezondheid van tandvlees en tanden, en dat het fungeert als een effectieve aanvulling in de behandeling van inflammatoire parodontale ziekte.

Op basis van nieuwe wetenschappelijke bevindingen, heeft Sunstar GUM® een mondelinge voedingssupplement met probiotische actie ontwikkeld om de gezondheid van tandvlees en tanden te verbeteren.
GUM® PerioBalance® bevat de probiotica Lactobacillus Reuteri prodentis (200.000.000 levensvatbare probiotica per Lozenge).

Overtuigende proeven resulteert in parodontitis patiënten

Recente studies van Teughels et al. [2] en Vicario et al. [1] tonen aan dat het gebruik van tandvlees Periobalans druppels een significante afname van plaque accumulatie, aanzienlijk verminderde gingivale ontsteking en aanzienlijk minder Pocket diepten veroorzaakt.

In een gerandomiseerde placebo-gecontroleerde studie, toonde teughels et al. aan dat het nemen van GUM periobalance als een aanvulling therapie in schalen en wortel schaeren aanzienlijk verbetert de klinische parameters "vermindering van de indringende diepte", "bloeden index "(BoP) en" plaque-index "(PBI). Vicario et al. bevestigde deze bevindingen duidelijk in hun dubbelblinde studie.

Segerer et al. [3] rapporteerden dat drie maanden gebruik van GUM periobalance werd geassocieerd met een significante vermindering van de gingivale index, de Papil bloeden index, de plaque index en kolonisatie met Streptococcus mutans in vergelijking met de placebogroep . Verdere studies vertonen een significante afname van proinflammatoire cytokinen in de Sulcus vloeistof en een groeiremmende werking op streptokokken.

Werkingsmodus van TANDVLEES Periobalans in de mondholte

Lactobacillus reuteri Prodentis (GUM periobalance) werkt op de orale microflora, concurreren met pathogene bacteriën voor binding en voedingsstoffen. Lactobacillus reuteri Prodentis produceert ook een organische verbinding wetende als reuterin, die direct de groei van pathogene bacteriën remt.

Lactobacillus reuteri Prodentis onderdrukt niet alleen de vorming van endogene pathogenen en voorkomt superinfectie met exogene pathogenen, het stimuleert ook het immuunsysteem. Vanuit een therapeutisch oogpunt, is het belangrijk dat probiotica dagelijks worden genomen, omdat Lactobacillus reuteri Prodentis niet permanent de mondholte of het spijsverteringskanaal koloniseren.

Doelgroep

De primaire doelgroep voor het gebruik van TANDVLEES Periobalans zijn patiënten met orale hygiëne-uitdagingen.

Periobalans is geïndiceerd voor patiënten met parodontitis als anti-infectieuze therapie en als periodontale onderhoudstherapie na interventie.
Het gebruik ervan is ook geïndiceerd bij zwangere vrouwen, rokers en patiënten met een hoog risico op cariës.
De toediening van de GUM Periobalans kan ook een alternatief zijn voor langdurig gebruik van chloorhexidine.
Uiteindelijke gebruik van mondelinge probiotica wordt ook aanbevolen bij mensen die niet in staat zijn om goed te zorgen voor hun mondgezondheid, zoals de lichamelijk/geestelijk gehandicapten..

Over probiotica

Het woord probiotica is letterlijk vertaalt als "voor het leven"-in tegenstelling tot antibiotica, wat betekent "tegen het leven". De World Health Organization definieert probiotica als levende micro-organismen die, wanneer toegediend in voldoende hoeveelheden, een gezondheidsvoordeel voor de gebruiker hebben.

Belangrijke criteria voor de kwalificatie als een probiotica zijn daarom dat de bacteriën levend zijn en hun effect is bewezen in klinische studies. Bovendien, een commercieel beschikbare probiotica moet dezelfde bacteriële stam (of stammen) bevatten en dezelfde dosis gebruikt worden in de klinische proeven, een vereiste die nauwlettend wordt gevolgd bij Sunstar.

Voordat een micro-organisme daadwerkelijk kan worden gebruikt als een probiotica, moet het voldoen aan de vereisten van de klinische veiligheid, bewijs van een gezondheidsvoordeel, intacte passage van het maagdarmkanaal en de technologische geschiktheid. Probiotische effecten zijn aangetoond voor verschillende stammen van Lactobacillus die natuurlijk voorkomen in de darm. Deze omvatten Lactobacillus reuteri, lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei en Bifidobacterium lactis.

Probiotica zijn commercieel verkrijgbaar als additief in voedsel, als een voedingssupplement of in de vorm van medicijnen. Ze en zijn al decennia lang gebruikt bij de behandeling van diarree, gastro-intestinale stoornissen of om het immuunsysteem te stimuleren, evenals bij allergieën. Bijwerkingen worden beschouwd als zeldzaam.

 

 

[1] Vicario M, Santos A, Violant D, Nart J, Giner L "klinische veranderingen in parodontale onderwerpen met de probiotische Lactobacillus reuteri Prodentis: een voorlopige gerandomiseerde klinische proef. Acta Odontol SCAND. 2013 mei-jul; 71 (3-4): 813-9.

[2] teughels W, Durukan A, Ozcelik O, Pauwels M, Quirynen M, Haytac MC "klinische en microbiologische effecten van Lactobacillus reuteri probiotica bij de behandeling van chronische parodontitis: een gerandomiseerde placebo-gecontroleerde studie". J Clin Periodontol. 2013 nov; 40 (11): 1025-35.

[3] segerer et al. Z Obstetrics Neonatol 2011; 215-PO16_10.

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in voor GUM® Oral Health Hub - dé maandelijkse nieuwsbrief voor oral care professionals