
Het verband tussen mondhygiëne en hart- en vaatziekten
De wetenschappelijke gemeenschap is het erover eens dat er een verband bestaat tussen parodontale en hart- en vaatziekten. Als jouw patiënten vragen hebben over hoe hun gebitsgezondheid hun risico op hart- en vaatziekten kan beïnvloeden, vind je hier enkele van de nieuwste onderzoeken en inzichten die je kunt delen.

Verhoogt parodontitis het risico op hart- en vaatziekten?
Het huidige bewijs suggereert: ja. In 2019 publiceerde het Journal of Clinical Periodontology een wetenschappelijk consensusrapport over parodontitis en hart- en vaatziekten (HVZ). Dit rapport beoordeelde een grote hoeveelheid wetenschappelijk bewijs over het onderwerp en concludeerde dat patiënten met parodontitis ook een hogere:
- Prevalentie van subklinische hart- en vaatziekten
- Prevalentie van coronaire hartziekte
- Risico op een hartinfarct en andere coronaire voorvallen
- Prevalentie van cerebrovasculaire aandoeningen en risico op een beroerte
- Prevalentie en incidentie van perifeer vaatlijden
- Risico op andere hart- en vaatziekten of aandoeningen (bijv. hartfalen, boezemfibrilleren)
Hoe beïnvloedt parodontitis het risico op hart- en vaatziekten?
Het consensusrapport van 2019 en andere recente studies hebben veel onderzoek beoordeeld om de waarschijnlijke mechanistische verbanden tussen deze twee ontstekingsziekten te bepalen en te schetsen.
Er zijn ten minste twee mechanistische redenen waarom parodontitis het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Deze links zijn geworteld in:
- Microbiologie: Er is significant bewijs dat orale bacteriesoorten in de bloedcirculatie van de patiënt kunnen komen en bacteriëmie kunnen veroorzaken. Uit een onderzoek uit 2020 bleek dat het soort bacteriën dat wordt aangetroffen bij patiënten met parodontitis ook een factor is die bijdraagt aan de ontwikkeling van atherosclerose wanneer ze in de bloedbaan van een patiënt terechtkomen.
- Immuunrespons: Parodontitis veroorzaakt immuunresponsen die de niveaus van ontstekingsmediatoren door het hele lichaam verhogen. De verhoogde aanwezigheid van deze ontstekingsmediatoren kan het risico op afwijkende ontstekingen in het hele lichaam verhogen, ook in het cardiovasculaire systeem.
Welke soorten mondhygiëne kunnen helpen om mijn risico op hart- en vaatziekten te verlagen?
Wetenschappers hebben uitgebreid getest welke soorten mondhygiëne het risico op hart- en vaatziekten helpen verlagen.
Het consensusrapport van het Journal of Clinical Periodontology schetste ook deze bevindingen en concludeerde dat "consistent observationeel bewijs suggereert dat verschillende mondgezondheidsinterventies een vermindering van de incidentie van atherosclerotische cardiovasculaire aandoeningen veroorzaakten."
De mondgezondheidsinterventies die het risico op hart- en vaatziekten verminderen die het tijdschrift schetste, zijn onder meer:
- Zelf uitgevoerde gewoonten op het gebied van mondhygiëne, zoals tandenpoetsen en interdentale reiniging
- Tandheelkundige profylaxe
- Verhoogde zelfgerapporteerde tandartsbezoeken
- Parodontale behandeling

Hoe verlaagt tandenpoetsen mijn risico op hart- en vaatziekten?
Tandenpoetsen verlaagt het risico op hart- en vaatziekten door de systemische belasting van het ontstekingssysteem van de proefpersoon te verlagen, waardoor het risico op ontsteking in het cardiovasculaire systeem wordt verminderd.
Een studie met de titel "Associatie tussen tandenpoetsen en cardiovasculaire risicofactoren: een cross-sectionele studie met behulp van Korean National Health and Nutrition Examination Survey 2015 - 2017", gepubliceerd door onderzoekers Moon et al. in het BMC Oral Health Journal , levert hedendaags bewijs voor deze interactie.
Hoe ging het onderzoek in zijn werk?
Onderzoekers voerden een cross-sectioneel onderzoek uit onder 13.761 volwassenen van 30 jaar of ouder zonder een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten , afkomstig van de Korean National Health and Nutritional Examination Survey.
Proefpersonen werd gevraagd hoe vaak ze gemiddeld per dag hun tanden poetsten en konden nul keer, een, twee of drie keer (of meer) antwoorden.
Vervolgens vergeleken de onderzoekers de conventionele cardiovasculaire risicofactoren en ontstekingsmarkers van de respondent met hoe vaak ze rapporteerden dat ze poetsten.
Wat bleek uit het onderzoek?
Het geschatte 10-jaars risico op atherosclerotische hart- en vaatziekten (ASCVD) van de respondenten werd berekend op basis van de resulterende enquêtegegevens met behulp van cohortvergelijkingen. Onderzoekers ontdekten:
- Een 13,7% 10-jaars ASCVD-risico voor deelnemers die niet of slechts één keer per dag poetsten.
- Een risico van 9,1% voor deelnemers die twee keer per dag poetsten.
- Een kans van 7,3% voor deelnemers die drie keer per dag of vaker poetsen.
Kan tandenpoetsen helpen mijn bloeddruk te verlagen?
Ja.
Het is gebleken dat minstens drie keer per dag poetsen met een elektrische tandenborstel proefpersonen helpt hun risico op hypertensie te verminderen en gezondere bloeddrukprofielen te behouden.
Een studie genaamd "Mondhygiëne thuis wordt in verband gebracht met bloeddrukprofielen: resultaten van een landelijk onderzoek in Italiaanse apotheken" uitgevoerd door Del Pinto et al., 2022 en gepubliceerd in het Journal of Clinical Periodontology in 2022 levert sterk bewijs van deze interactie.
Hoe ging dit onderzoek in zijn werk?
Onderzoekers voerden een landelijke enquête uit onder 4506 vrijwilligers ouder dan 18 jaar in 733 Italiaanse apotheken (44,8% mannen, 66,1 ± 37,8 jaar).
Deze deelnemers ondergingen gestandaardiseerde bloeddrukmetingen en beantwoordden een vragenlijst over cardiovasculaire risicofactoren, mondgezondheidstoestand en hun normale mondhygiënegewoonten.
Na het verzamelen van deze gegevens gebruikten onderzoekers multivariate logistische regressie om het verband tussen de mondverzorgingsgewoonten van de deelnemer en hun bloeddruk te analyseren.
Wat is uit dit onderzoek gebleken?
Van de 4506 deelnemers meldde 47,6% drie of meer keer per dag te poetsen; 23,4% van deze deelnemers zei een elektrische tandenborstel te gebruiken.
Nadat hun analyse was uitgevoerd, ontdekten onderzoekers:
- 19% lagere kans op hypertensie voor deelnemers die drie of meer keer per dag poetsten versus deelnemers die minder dan drie keer per dag poetsten.
- 28% lagere kans op hypertensie voor deelnemers die poetsten met een elektrische tandenborstel versus degenen die poetsten met een handtandenborstel.
Zal het beoefenen van gezonde mondhygiënegewoonten mijn risico om na verloop van tijd aan hart- en vaatziekten te overlijden verlagen?
Ja. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het regelmatig beoefenen van gezonde zelfzorggewoonten voor mondhygiëne (OHS) het risico van een patiënt op cardiovasculaire mortaliteit in de loop van de tijd zal helpen verlagen.
Een studie genaamd "Mondhygiëne, mondwatergebruik en cardiovasculaire mortaliteit gedurende 18,8 jaar follow-up", gepubliceerd door Janket et al in het British Dental Journal op 3 februari 2023, levert sterk, recent bewijs van deze interactie.
Openbaarmaking: SUNSTAR bood hoofdonderzoeker Sok-Ja Janket post-hoc reisondersteuning om de resultaten van deze studie te presenteren op de conferentie van de International Association for Dental Research (IADR).
Hoe ging dit onderzoek in zijn werk?
Onderzoekers voerden een prospectieve cohortstudie uit van 256 patiënten met coronaire hartziekte tegen een controlestudie van 250 deelnemers van dezelfde leeftijd en geslacht met een gemiddelde leeftijd van 60 jaar.
De associatie van OHS met CVD-mortaliteit werd beoordeeld met behulp van Cox-regressieanalyses, waarbij werd gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht, roken, dyslipidemie, diabetes, hypertensie en opleiding.
Wat is uit dit onderzoek gebleken?
De voor multivariabelen gecorrigeerde modellen van de studie vonden een vermindering van 51% van het risico op HVZ-sterfte geassocieerd met OHS. Zelfs proefpersonen met coronaire hartziekte vertoonden bij aanvang een marginaal significant voordeel van OHS.
Het beoefenen van goede mondhygiënegewoonten is een belangrijke manier om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen
Zoals deze onderzoeken aantonen, is het beoefenen van gezonde mondhygiënegewoonten een belangrijke manier waarop uw patiënten hun hele leven kunnen helpen hun risico op hart- en vaatziekten te verlagen.
Vertel uw patiënten dat het in het belang van hun bloeddruk en algehele cardiovasculaire gezondheid is om:
- Poets hun tanden twee tot drie keer per dag met een handleiding of beter nog, een elektrische tandenborstel
- Reinig ook tussen de tanden
- Plan regelmatige controles met hun tandarts
Citaten
[1] Maan, MG., Kang, SH., Kim, SH. et al. Verband tussen tandenpoetsen en cardiovasculaire risicofactoren: een transversale studie met behulp van de Korean National Health and Nutrition Examination Survey 2015-2017. BMC Mondgezondheid 24, 4 (2024).
[2] Del Pinto, R., Pietropaoli, D., Grassi, G., Muiesan, M. L., Monaco, A., Cossolo, M., Procaccini, A., & Ferri, C. (2022). Mondhygiëne thuis wordt in verband gebracht met bloeddrukprofielen: resultaten van een landelijk onderzoek in Italiaanse apotheken. Tijdschrift voor klinische parodontologie, 49(12), 1234-1243.
[3] Janket, SJ., Lee, C., Surakka, M. et al. Mondhygiëne, mondwatergebruik en cardiovasculaire mortaliteit gedurende 18,8 jaar follow-up. Br Dent J (2023).