aug. 24, 2020 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Aanbeveling van interdentale ragers of tandenstokers: Wat mondzorgprofessionals moeten weten

Tandenpoetsen is al duizenden jaren de basis van mondverzorging en patiënten begrijpen over het algemeen waarom het belangrijk is. Ondertussen is interdentale reiniging nog steeds wat onderbelicht.

Met de opkomende technologie en vooruitgang, zoals interdentale ragers waardoor het gebruik gemakkelijker en effectiever is dan ooit, gaat het om het benadrukken van de waarde voor uw patiënten, het aanleren van goede gewoonten en een dagelijks ritueel.

Content

Voorlichting over de risico's van onvoldoende interdentale reiniging, kan ook helpen. Onderzoek [1] wijst uit dat als je de poetsgewoonten van patiënten wilt  veranderen, het succes grotendeels afhangt van de vraag of ze de gevolgen van slechte mondhygiëne begrijpen, hoe ze hun eigen gevoeligheid voor parodontitis ervaren en of ze beseffen hoe een verandering in gewoonten in  hun voordeel zou kunnen werken. Je kunt hier meer over lezen in een van onze andere blogs. Echter, volgens dezelfde studie, gaan effectieve strategieën om deze gedragsveranderingen te vergemakkelijken over het stellen van doelen en planning: samen met de patiënt beslissen over het wat, hoe en wanneer. Onderdeel daarvan is hen te voorzien van kennis en middelen die hen in staat stellen om gemakkelijk hun routines aan te passen.

Dat is de reden waarom veel mondzorgprofessionals hun patiënten kennis laten maken met interdentale ragers of rubber tandenstokers. Deze zijn gemakkelijker in gebruik [2] (als de interdentale ruimte het toelaat) dan floss. Duidelijke uitleg wat een interdentaal product is en wat de voordelen zijn van het gebruik, is de sleutel tot het verbeteren van dagelijkse mondhygiëne routines. Volgens de state-of-the-art richtlijnen [3] - onlangs gepubliceerd door de Europese Federatie van Parodontologie – is het verstrekken van de juiste producten en het geven van gebruiksaanwijzingen aan patiënten, de allereerste stap van de behandeling.Patiënten kennis laten maken met interdentale producten

De kennismaking met een interdentale rager of een rubberen tandenstoker is een grote stap in de richting van betere interdentale reinigingsgewoonten. Een publicatie uit 2019 in het International Journal of Dental Hygiene benadrukt het belang van het voorlichten  van patiënten over interdentale reinigingsproducten [4] als hulpmiddel om thuis effectiever plaque tussen de tanden te verwijderen.

Maar vertrouwdheid met het product is slechts de helft van de strijd in het inbedden van de gewoonte. Volgens het artikel leidt de toegang tot een interdentale borstel niet plotseling tot een prioritering van interdentale zorg. De volgende stap is het motiveren van patiënten om regelmatig interdentale reiniging in hun routine op te nemen.

Uitleg over de verschillen tussen tandenborstels, flossen en interdentale ragers

Leg aan patiënten uit waar interdentale reiniging past in hun mondverzorgingsroutine. Hoe vult het de functie van een tandenborstel aan? Waarom kunnen interdentale ragers of tandenstokers in sommige gevallen de voorkeur krijgen boven floss? Elk interdentaal product heeft zijn specifieke voordelen. 

 • Tandenborstels reinigen de drie blootgestelde oppervlakken van tanden - buccaal, linguaal en occlusaal. Dit is gemakkelijk te verklaren.
 • Flossen reinigt tussen de tanden, aan de mesiale en distale vlakken, waardoor patiënten rond de tand en onder de tandvleesrand kunnen reinigen en de sulcus kunnen bereiken. Het is vooral nuttig tussen tanden die dicht op elkaar staan, waar de haren van een tandenborstel niet reiken. Floss maakt voedselresten en plaque los om de ontwikkeling van parodontale pockets te voorkomen.
 • Interdentale ragers of tandenstokers reinigen de ruimtes tussen tanden en rondom kronen, bruggen en dergelijke, waar voedselresten en plaque kunnen accumuleren. Ze masseren ook het tandvlees om de doorbloeding te stimuleren, reiken waar tandenborstels dat niet meer kunnen en waar floss niet efficiënt zou zijn. Wat betreft het onderscheiden tussen deze twee interdentale reinigingsopties:
  - Interdentale ragers zijn kleine borstels gemaakt van filamenten bevestigd aan een gecoate draad met een afgeronde tip voor meer comfort en om het tandvlees te beschermen. Er zijn veel verschillende maten beschikbaar (GUM heeft er tien).
  - Interdentale tandenstokers zijn gemaakt van rubber en staan erom bekend zachter te zijn voor tandvlees en tanden. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen en maten.


Probeer duidelijk de verschillen tussen interdentale producten te benadrukken en de reden waarom het voor de patiënten van belang is als onderdeel van hun dagelijkse mondverzorgingsroutine. Geef patiënten een passend advies waarmee ze relatief eenvoudig kunnen starten, zodanig dat ze er thuis mee aan de slag kunnen. Zodra ze de effectiviteit en het gebruiksgemak van interdentale ragers en tandenstokers zelf hebben ondervonden, zullen ze er misschien ook plezier in krijgen.

Dit geldt vooral voor GUM® SOFT-PICKS® PRO , de gebogen tandenstoker. Onderzoek naar gebogen rubberen interdentale producten (cRBIC) [5] schrijft gebruiksgemak toe aan gewoontevorming en betere resultaten. In een gerandomiseerde gecontroleerde klinische studie, onder 50 deelnemers met gingivitis, vertoonden degenen die aan cRBICs waren toegewezen over het algemeen betere opvolging dan de floss groep (>4 weken). Gebruiksgemak is belangrijk!Goede gebruiksinstructie voor een interdentale ragers of tandenstoker 

De meest kritische eerst stap is het begrijpen van de verschillen tussen verschillende interdentale ragers en tandenstokers. Zelfs voor doorgewinterde mondzorgprofessionals kunnen de nuances gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Help patiënten bij het vinden van het juiste product: gecoate draden, antibacteriële borstelharen, gemak van buigbare handgrepen, gebruiksgemak. Dit zijn allemaal belangrijke factoren om de hygiëne en het opvolgen van het advies van de patiënt te waarborgen.

Zoals elke tandarts weet, is techniek alles. Goede interdentale reinigingstechniek levert geweldige resultaten voor mondgezondheid op; slechte techniek brengt tanden en tandvlees in gevaar. Maak patiënten duidelijk dat de kwaliteit van interdentale reiniging belangrijk is en dat het wellicht even duurt voordat iemand de juiste techniek onder de knie heeft. Kwaliteit gaat dus boven snelheid.  

Het instrueren van patiënten over de juiste techniek tijdens een bezoek is natuurlijk het eenvoudige deel. Wat echt een verschil maakt is het inbedden van de gewoonte en zorgen dat ze het blijven doen. Conventionele wijsheid suggereert dat het 21 dagen duurt om een gedrag om te zetten in een gewoonte, hoewel onderzoek suggereert dat het eigenlijk drie keer zo lang zou kunnen duren [6]. Probeer ze te wijzen in de richting van creatieve tips om ervoor te zorgen dat het een gewoonte wordt [7].

Als je opzoek bent naar een eenvoudige interdentale reinigingsinstructies voor jouw patiënten, dan kun je de volgende alinea ervoor gebruiken: 

Zorg ervoor dat patiënten weten dat ze verschillende ragers of tandenstokers nodig hebben voor interdentale ruimten van verschillende grootte. Dit is vaak het geval voor het reinigen tussen (de voorste) tanden of het reinigen rondom beugels.

Het delen van belangrijke voordelen van interdentale ragers

De voordelen die in verband worden gebracht met interdentale reiniging zijn voor elke patiënt relevant. Bijvoorbeeld, als hun tandvlees bloedt tijdens een professionele reiniging, adviseer jouw patiënt dan om interdentale ragers te gaan gebruiken en leg uit dat dit hen helpt om problemen in de toekomst te voorkomen. Of, als een patiënt klaagt over voedselresten die tussen hun beugel of implantaten vastzitten, laat ze dan precies zien hoe een interdentale rager kan helpen. Beperk de voordelen van interdentale reiniging [8] vanuit het perspectief van een patiënt:

 • Kan gemakkelijker en comfortabeler zijn dan flossen wanneer er ruimte is.
 • Reinigt ruimtes waar tandenborstels niet reiken en waar floss misschien niet zo effectief is.
 • Helpt irritatie en ontstekingen van tandvlees te verminderen.
 • Kan bloedend tandvlees verminderen, wanner het met goede mondverzorgingsroutine wordt gecombineerd.
 • Flexibel materiaal maakt het gemakkelijker om tussen de achterste kiezen te reiken.
 • Vermindert de prevalentie van gingivitis en parodontitis.

Aanbeveling van interdentale ragers of tandenstokers aan patiënten

De laatste stap in het motiveren van de patiënt is de producten als voorbeeld aanbieden. Beveel interdentale ragers of tandenstokers aan die patiënten aan die vatbaar zijn voor parodontitis. Bovendien profiteren patiënten met orthodontische apparatuur van de grondige reiniging die deze ragers bieden. Geef uw patiënten een interdentale rager of tandenstoker mee naar huis. Of, op zijn minst, raad hen een specifieke variant of maat aan.

Het is het beste om met een demonstratie te beginnen, bied dan een product sample aan, zodat patiënten de interdentale producten kunnen uitproberen alvorens deze zelf te kopen. Dit gesprek biedt ook de kans om te praten over de verschillende maten, stevigheid en het verschil tussen interdentale ragers en tandenstokers. Aangezien sommige patiënten wars zijn van een metalen gevoel in hun mond, kan je ervoor kiezen om GUM SOFT-PICKS aan te bevelen. Patiënten zijn over het algemeen meer bereid om zich deze producten eigen te maken en er opvolging aan te geven. Zodra ze vertrouwd raken met interdentale reiniging, kan je het nogmaals over de ragers en hun voordelen hebben.  

Meer informatie over GUM producten en hoe je jouw patiënten de best mogelijke begeleiding kunt geven!

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in voor GUM® Oral Health Hub - dé maandelijkse nieuwsbrief voor oral care professionals