aug. 24, 2020 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Naleving in interdentale reiniging

Naleving van een dagelijkse mondhygiëne routine blijft een van de grootste problemen in de tandheelkundige zorg. Niet dat gezondheidswerkers het niet proberen! In deze blog bespreken we de nieuwste peer-reviewed bewijs over de rol van gebruiksgemak in overeenstemming.  Ontdek waarom 'gebruiksvriendelijker beter is dan beter', en hoe een eenvoudige 'Gebruiksgemak voor mondgezondheid ladder' kan helpen om oplossingen te bieden die patiënten vroeg het voordeel geven en hen helpen bij het implementeren van interdentale reiniging.

 

Content

De compliance uitdaging: is er een betere manier?

Sinds gegevens over de kosten van slechte mondgezondheid zijn bijgehouden, zijn vele miljarden besteed aan orale ziekten als gevolg van slechte mondhygiëne. De tol is onthutsend, zowel in termen van kosten als impact op de algehele gezondheid en het welzijn van de patiënt. Het probleem is wijdverbreid met parodontitis die tot 70% [1] van de bevolking treft, terwijl de meest ernstige vorm bijna 10% van de wereldbevolking treft [2].

Preventie en beheer van tandvleesaandoeningen is een levenslange verbintenis, en daarom kan tandvleesaandoeningen alleen worden beheerd met een goede naleving [3]. Helaas blijft de naleving van een dagelijkse mondhygiëneroutine een van de grootste problemen op het gebied van tandheelkundige zorg [4].

Tandartsen en hygiënisten over de hele wereld besteden uren om uit te leggen over het belang van een goede mondgezondheid en het aantonen van goede mondhygiëne praktijken aan hun patiënten. Toch is de adoptie van floss en andere interdentale reinigingsreinigers laag en wordt geschat op minder dan 30% van de bevolking in Europa.

Dit scenario dwingt ons om een moeilijke keuze te maken: accepteren dat slechte mondgezondheidspraktijken er  zullen zijn onder een aanzienlijk deel van de bevolking of nieuwe manieren vinden om onze patiënten aan te moedigen om goede mondhygiënepraktijken te volgen.

Behandeling van een patiënt, niet alleen een mond

De meeste patiënten, en zeker degenen die regelmatig tandheelkundige praktijken bezoeken, hebben gehoord van hun mondgezondheidswerkers over het belang van interdentale reiniging.

Dus waarom is de naleving zo slecht voor zo veel patiënten?
Een algemene overtuiging is dat interdentale reiniging alleen nodig is wanneer er een probleem is, en het is moeilijk om een reinigingstechniek aan te nemen die complex of moeilijk te onthouden is.

Onze uitdaging is dat patiënten niet alleen monden hebben die mechanische reiniging vereisen. Het zijn mensen – elk met hun eigen kenmerken, gewoonten en verlangens. Moderne patiënten willen niet 'verteld' worden wat ze moeten doen, maar willen eerder samenwerken met hun tandarts en hygiënist bij het nemen van hun mondzorgbeslissingen.

We moeten patiënten voorzichtig in de juiste richting sturen op basis van goede gesprekken en een gemeenschappelijk begrip.

Waar te beginnen? Makkelijker is beter dan alleen beter

Waargenomen gebruiksgemak is primordiaal. Van huishoudelijke apparaten tot smartphones en nieuwe engineering gizmo's, het is al lang vastgesteld dat de adoptie van de gebruiker sterk wordt beïnvloed door het gebruiksgemak van een product, en dus door het gemak waarmee het kan worden opgenomen in de huidige gewoonten.

In feite, op grote schaal gevestigde "technologie adoptie modellen" (TAC's) vinden dat wanneer gebruikers worden gepresenteerd met een nieuwe technologie, gebruiksgemak is vereist voor de goedkeuring. Als het niet gemakkelijk te gebruiken is, heeft niemand een positieve houding.

Mensen nemen specifieke producten niet omdat ze de beste, maar omdat ze het gemakkelijkst te gebruiken zijn, en omdat ze het beste passen bij hun gevestigde levensstijl. Met andere woorden:

Om deze reden, het onderwijzen van patiënten voor de "ideale" mondzorg regime kan niet de beste resultaten opleveren, als dit regime waarschijnlijk "moeilijk" of een uitdaging is voor hen.

We hebben veel meer kans om succes te hebben bij het werken om patiënten te verwijzen tot de mondgezondheid ladder en stap voor stap, te beginnen met "gemakkelijk". Tandartsen en hygiënisten kunnen fungeren als coaches voor hun patiënten en hen aanmoedigen om te verbetering in specifieke gebieden te beginnen met "gemakkelijke winst", om vervolgens verder te gaan. Eerst moeten we iets aanbevelen dat patiënten bereid zijn te gebruiken.

Wat is het bewijs voor gebruiksgemak bij interdentale reiniging?

Flossen is een lang bestaande methode om plaque te verwijderen en de opbouw van schadelijke bacteriën te voorkomen. Hoewel flossen van hoge kwaliteit inderdaad effectief is, is het in het echte leven moeilijk te bereiken [5]. Gerandomiseerde gecontroleerde gegevens hebben aangetoond dat gebruiksvriendelijkere interdentale borstels en rubberen interdentale picks gepaard gaan met een grotere naleving, werkzaamheid en resultaten [6] [7] [8].

Daarom kan een "gebruiksgemak ladder" worden gebruikt op basis van gerandomiseerde gecontroleerde proeven (RCT's).

  • Interdentale borstels

De superioriteit van interdentale borstels wordt verondersteld dat die te wijten zijn aan de hogere werkzaamheid van het verwijderen van plaque en hoge acceptatie van patiënten, evenals gebruiksgemak [9] [10] [11] [12]. Omdat interdentale borstels gemakkelijker te gebruiken zijn dan floss, zijn patiënten meer bereid om ze te gebruiken. Bovendien zijn interdentale borstels beter in staat om de interdentale ruimte te vullen en plaque te verwijderen dan floss [13] wat het opnieuw gemakkelijker maakt voor patiënten.

  • Hoe zit het met rubber interdentale reinigers?

Hoewel borstels uiterst effectief en gebruiksvriendelijk zijn (zie hierboven), toont het laatste bewijs aan dat patiënten de voorkeur geven aan rubberen interdentale reinigingsmiddelen boven (al best in class) borstels omdat ze bijzonder gemakkelijk te gebruiken zijn en minder tandvleesafbrasies veroorzaken (d.w.z. pijn) [14]. Ze zijn ontworpen om interdentale plaque te verwijderen en de gingivale bloedstroom te stimuleren [15] [16].

Voor meer informatie over het bewijs over interdentale reiniging en ontdek bevindingen van 17 RCT's en 6 systematische reviews en meta-analyse: bekijk onze 4 korte, geanimeerde Virtual Training modules ondersteund door een deskundig faculteitslid en download het Witboek.

Sunstar's GUM® TRAV-LER® assortiment: ontworpen voor gebruiksgemak

Het GUM TRAV-LER assortiment wordt bepaald door het gebruiksgemak. Het biedt patiënt-voorkeur comfort, gebruiksgemak en klinisch gevalideerde werkzaamheid.

  • De TRAV-LER heeft een buigbare hals tot 90° (geen noodzaak om de draad te buigen) om gemakkelijk achtertanden te bereiken, waardoor patiënten meer controle krijgen.
  • Een zachte, heupvormige rubberen greep met antislip ribbels zorgt voor comfortabele vingerplaatsing op een handvat van de voorkeurslengtevan de consument, wat superieur patiëntcomfort en gemak oplevert.
  • De zachte haren, afgeronde punt en gecoate draden,bieden patiënten een zacht mondgevoel, verminderen de risico's op tandvleestrauma, email en implantaatschade
  • Ten slotte verwijderen de eigen driehoekige borstelharen van de TRAV-LER tot 25% meer plaque dan gewone filamenten en zijn ze bekleed met CHX en zilver om antibacteriële bescherming te bieden tussen toepassingen.

Het NIEUWE TRAV-LER® assortiment is uitgebreid voor elke morfologie.

Onze interdentale borstel is nu verkrijgbaar in 10 verschillende maten en 2 verschillende borstelvormen: conisch en cilindrisch. Het NIEUWE TRAV-LER assortiment is aangepast voor elke morfologie.

Implementatie van de 'Ease-of-use strategy'

Als interdentale borstels en rubber interdentale reinigingsmiddelen gemakkelijk te gebruiken zijn, hoe te kiezen uit de enorme keuze aan gereedschappen? We weten uit de literatuur dat er geen enkele reinigingshulp is die het beste werkt voor alle patiënten [17].

Uit een recent systematisch onderzoek bleek namelijk dat de keuze van een passende interdentale reinigingshulp niet alleen beïnvloed wordt door de parodontale status van de patiënt en de grootte van de interdentale ruimte (voldoende in "theorie"). Het wordt ook sterk beïnvloed door "zachte" menselijke factoren zoals het waargenomen gebruiksgemak, aanvaardbaarheid, behendigheid en motivatie van het individu [18]. Dit, kan worden betoogd, is de "praktische" aanpak die de naleving drijft.

1. Parodontale gezondheidstoestand

2. Psychometrie en aankoop van pehaviour

Daarom heeft SUNSTAR GUM een eenvoudige aanbeveling ontwikkeld waarmee zorgverleners de parodontige gezondheidstoestand van hun patiënt (al dan niet gezond) kunnen overwegen en deze vervolgens kunnen afstemmen op het gedrag en de motivatie van hun patiënt om een oplossing voor te stellen die waarschijnlijker wordt aangenomen, simpelweg omdat het een goede patiëntfit heeft en het gemakkelijkst te gebruiken is.

We noemen het de 'Oral health ease-of-use ladder'. Hoe werkt het?

  1. Overweeg of jouw patiënt parodontaal gezond of gecompromitteerd is
  2. Houd rekening met het huidige gedrag van patiënten: wat gebruikt de patiënt momenteel? Alleen tandenborstel? Tandenborstel en onregelmatige ID-reiniging?
  3. Meet de motivatie van jouw patiënt: is het laag, normaal, normaal tot hoog?
  4. Zijn er behendigheidsproblemen??

Na deze beoordeling te hebben gemaakt op basis van gesprekken met patiënten, raden we aan om een aanbeveling in twee stappen te doen, waardoor jouw patiënt voorzichtig de mondgezondheidsladder opgaat. Met behulp van deze eenvoudige 'oral health ease-of-use ladder' kun je de naleving aanmoedigen onder de meest aarzelende, gebruikmakend van patiënt-preferente instrumenten en het bevorderen van volledige mondzorg: interdentale reiniging thuis en onderweg.


Voor de meest aarzelende, lage motivatie patiënt, ongeacht de gezondheidstoestand, altijd beginnen met rubber interdentale reinigingsreinigers (als ruimte het toelaat).  Ze zijn klinisch aangetoond effectief te zijn in gerandomiseerde gecontroleerde proeven, en nog gemakkelijker te gebruiken dan state-of-the-art borstels. Patiënten geven de voorkeur aan hen omdat ze bijzonder gemakkelijk te gebruiken zijn en minder tandvleesafbrasies veroorzaken [19]. Voor patiënten die een extra duwtje nodig hebben, kun je overwegen mint-gearomatiseerde rubber interdentale reinigingsmiddelen te laten gebruiken.

Je kunt deze met een gerust hart aanbevelen, omdat gebruiksvriendelijkere rubberen interdentale reinigingsreinigers worden geassocieerd met een grotere naleving, gezien de werkzaamheid en resultaten [20] [21]. Er is geen eenvoudiger manier om te beginnen met het beklimmen van de mondgezondheid ladder!

Voor de parodontaal gecompromitteerde patiënt, altijd aanbevelen best-in-class TRAV-LER® interdentale borstels - hetzij als een tweede stap, na de goedkeuring van rubber interdentale reinigers of meteen in combinatie, om interdentale reiniging thuis en onderweg te bevorderen.

Effectieve technieken om met patiënten te spreken

Stel dat je met jouw patiënten wilt praten over mondhygiëne en de beste, gebruiksvriendelijke hulpmiddelen. Goede patiëntcommunicatie helpt om gelukkige patiënten en groeiende praktijken te garanderen. Hier is enige ervaring opgedaan door de jaren heen [22] [23].

Frame het risico

Luisteren naar jouw patiënten met empathie en het gebruik van oriënterende taal om het podium te zetten is altijd een goed idee. Laat jouw patiënt weten dat als het gaat om tandvlees gezondheid, iedereen is bezorgd. Verwerp onrealistisch optimisme en laat hen weten dat zonder interdentale reiniging ze gingivitis zullen ontwikkelen.

Informeren en uitlijnen

Informeer naar de verwachtingen van de patiënt en beoordeel motivaties.

Bij gesprekken met patiënten, doe de beste inspanning om hun verwachtingen af te stemmen op hun waarschijnlijke ervaring. Erken dat het eerste gebruik van een interdentale reinigingsapparaat kan lastig zijn, maar gerust te stellen dat de meeste patiënten groeien om graag schoonmaken tussen de tanden en genieten van het gevoel van een totale mond schoon.

Stem aanbeveling af op de motivatie van de patiënt – we raden je aan te vertrouwen op onze ' Oral healthease-of-use ladder' om een regime aan te bevelen dat naleving bevordert. Maak eerste productervaringen zo eenvoudig mogelijk. Maak 'vroege overwinningen' en ga verder. Stel regelmatig bezoeken voor en maak de volgende afspraak.

Tonen

Laat zien hoe je aanbevolen hulpmiddelen gebruiken met behulp van visuele aanwijzingen, omdat ze het begrip van de patiënt vergroten. Houd het zo eenvoudig en eenvoudig mogelijk. Voorzie informatie-overload en bieden tools om technieken thuis te beoordelen.

Samengevat verhogen positief ingelijste kernboodschappen en goede patiëntcommunicatie de tevredenheid van de patiënt, terwijl gebruiksvriendelijke mondhygiëneregimes zijn aangetoond dat ze de naleving stimuleren.  Het combineren van de twee is waarschijnlijk een winnende formule voor gelukkige patiënten en schonere monden!

Tips en trucs om adoptie te motiveren

Laat jouw patiënt weten dat 'tanden verliezen niet onvermijdelijk is' en kan worden voorkomen met goede mondverzorging.  Interdentale reiniging moet altijd deel uitmaken van de vergelijking, in alle stadia van het leven.

Denk aan de patiënt beloning, geef ze 'easy wins': we weten dat patiënten graag zien of voelen hoeveel voedsel ze hebben tussen de tanden. Het gebruik van interdentale picks na een maaltijd kan een goed uitgangspunt zijn.

Jouw patiënt zoekt jouw goedkeuring.

Laat jouw patiënten weten dat je uitkijkt naar hun ervaringen met interdentale reiniging tijdens hun volgende bezoek.

We weten hoe belangrijk het is om de eerste aankoop van jpuw patiënt echt gemakkelijk te maken.

SUNSTAR GUM interdentals zijn verkrijgbaar bij lokale apotheken en nu, handig, ook op AMAZON.

 

Wil je meer weten?

Voor meer informatie over het bewijs over interdentale reiniging en ontdek bevindingen van 17 RCT's en 6 systematische reviews en meta-analyses: bekijk onze 4 korte, geanimeerde Virtual Training modules ondersteund door een deskundig faculteitslid en download het Witboek.

BESTEL DE DOOS OF VULLINGEN – NEEM CONTACT MET ONS OP

[1] Volgens FDI World Dental Federation, US $ 110 miljard worden jaarlijks besteed aan mondzorg in de Verenigde Staten alleen. In de Europese Unie werden de jaarlijkse uitgaven voor mondgezondheidszorg geraamd op 79 miljard euro in de jaren 2008-2012, wat meer is dan het geld dat is geïnvesteerd in de zorg voor kanker of aandoeningen van de luchtwegen.

[2] Sunstar Europe Consumer Research: 4.000 patiënten Frankrijk en Duitsland, 2018.

Schrijf je in voor GUM® Oral Health Hub - dé maandelijkse nieuwsbrief voor oral care professionals