mrt. 16, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Wat de tandheelkundige professionals van vandaag moeten weten over oraal microbioom

Content

Er is een groeiend bewijs dat suggereert dat het orale microbioom evenveel onderzoeksaandacht verdient als we het darmmicrobioom in de afgelopen tien jaar hebben gegeven. Hoewel onderzoekers enorm veel hebben geleerd over de relatie tussen darmflora en systemische gezondheid, is er nog steeds belangrijk onderzoek te doen naar de rol van orale bacteriën in een vergelijkbare hoedanigheid.

Maar liefst 700 unieke bacteriën vormen het orale microbioom [1], samenlevend met een divers profiel van schimmels, virussen en protozoa. De relaties tussen deze vele micro-organismen dienen als de fundamentele basis voor de mondgezondheid en beïnvloeden zowel hard als zacht weefsel (tanden en tandvlees). Het begrijpen van die relaties is de sleutel tot alles, van betere preventieve mondzorg tot effectievere behandeling van ziekten tot inzichten die de systemische gezondheid ten goede komen.

Er zijn al veelbelovende studies naar de effecten van probiotica op de mondgezondheid - met name Limosilactobacillus reuteri (voorheen bekend als Lactobacillus reuteri) bij de behandeling van parodontale ziekten [2]. Verder winnen studies naar biotherapie, bioinformatica en de rol van het orale microbioom bij preventie en behandeling van ziekten - zowel oraal als systemisch - aan kracht. Naarmate deze studies tot stand komen en we inzichten uit hun bevindingen halen, kunnen tandheelkundige professionals waardevolle kennis opdoen. De manier waarop we parodontale ziekten in de toekomst diagnosticeren, behandelen en voorkomen, zal sterk worden beïnvloed door de studie van het orale microbioom.

Een gezonde mondholte begint met het microbioom

Het orale microbioom bevat zowel grampositieve als - negatieve bacteriën - dat wil zeggen een divers scala aan anaërobe stammen die cocci-, bacillen- en spirillafamilies omvatten. Onder de meest voorkomende zijn Bifidobacterium, Fusobacterium, Lactobacillus, Leptotrichia, Peptococcus, Selenomonas en Veillonella. Het microbioom van een gezonde mondholte kan worden beschouwd als een "gemeenschap" van commensale, symbiotische en pathogene bacteriën, die allemaal naast elkaar bestaan in homeostase.

Helaas is dit een fragiele situatie. Een verstoring van dit evenwicht – of dysbiose – kan ertoe leiden dat pathogene bacteriën zich ongecontroleerd verspreiden, cultiveren op zowel harde als zachte weefsels en aandoeningen veroorzaken zoals parodontale ziekte en tandcariës. In het geval van parodontale ziekte zijn de beruchte boosdoeners Porphyromonas gingivalis, Tannerella forsythia, Treponema denticola, Aggregatibacter actinomycetemcomitans en Fusobacterium nucleatum [3].

Vroeg onderzoek wijst uit dat probiotica en biotherapie [4] nuttig kunnen zijn bij het omkeren van het begin van parodontale ziekte, het behandelen van cariës en het aanpakken van halitose(lees onze blog). Nog belangrijker, probiotica kunnen effectief zijn in "het aanpakken van de gastheer-microbiële interface om homeostase te herstellen die mogelijk niet wordt bereikt met conventionele behandelingen," volgens het onderzoek. Hoe dan ook, een terugkeer naar homeostase binnen het orale microbioom wordt ondubbelzinnig erkend als een essentiële eerste stap naar een verbeterde orale - en mogelijk systemische - gezondheid.

Het vooruitzicht van een pathogeen microbioom

Ongecontroleerd, zal een onbalans van bacteriën in de mondholte waarschijnlijk leiden tot een pathogeen microbioom. Dit duidt op de aanwezigheid en voortdurende prevalentie en progressie van parodontale ziekte.

De persistentie van een pathogeen microbioom kan om verschillende redenen optreden. Het ontbreken van passende mondzorg is echter een algemeen geïdentificeerde katalysator. Het is een bestendigende cyclus: parodontale ziekte veroorzaakt door slechte mondzorg, verergerd door een overvloed aan pathogene bacteriën die moeilijk te beheersen is. Tandartsinterventie is vaak van het grootste belang. Technieken zoals schalen en wortel schaven, in combinatie met tandpasta op recept en spoelingen (met de juiste reinigingstechnieken en gereedschappen), moeten helpen om de proliferatie van bacteriën tijdens parodontitis te beheersen.

Hoewel gebrek aan goede mondhygiëne de meest voorkomende katalysator is voor een pathogeen microbioom, is het niet de enige. Systemische ziekte speelt ook een belangrijke rol. Diabetes kan bijvoorbeeld zowel de darm als orale microbiomen verstoren, een vijandige omgeving creëren voor een gezonde flora en een snelle proliferatie van pathogene bacteriën bevorderen. Hoge speekselglucosespiegels, vaak gezien bij patiënten met diabetes, kunnen zure bacteriën zoals Streptococcus mutans begunstigen, waardoor het risico op het ontwikkelen van tandcariës toeneemt [5].

Tot slot kunnen levensstijl en genetica een rol spelen bij het beëindigen van het orale microbioom. Roken, overmatig drinken, slechte voeding, sedentaire levensstijl en meer hebben het potentieel om plaats te maken voor een toename van pathogene bacteriën [6] - met name die welke het rode complex omvatten [7] (Porphyromonas gingivalis, Tannerella forsythia, Treponema denticola). De combinatie van dit vijandige microbioom en een veranderende gastheerrespons kan snel leiden tot parodontitis en botverlies in gevorderde stadia van progressie [8].

De relatie van het orale microbioom met systemische gezondheid

Er is al een vaststaand verband tussen parodontale ziekte en systemische gezondheidsproblemen [9]. Dit heeft geleid tot verder onderzoek naar de impact van het orale microbioom op de systemische gezondheid – met name de relatie met de darmflora. Een gezonde mondholte heeft het vermogen om een gezond darmmicrobioom te beïnvloeden en opent de deur naar een betere systemische gezondheid.

Aan de andere kant kunnen orale pathogenen bijdragen tot systemische ziekten [10]. Plaque bestaat uit meer dan 400 soorten bacteriën en blootstelling aan deze bacteriën kan bijdragen aan een aantal kwalen. Degenen die niet de juiste mondzorg beoefenen, lopen het risico op hartaanvallen, diabetes en verschillende ademhalingsaandoeningen. Deze aandoeningen hebben niet hun oorsprong in de mond, maar de relatie tussen een slechte mondgezondheid en kwalen in andere delen van het lichaam wordt steeds duidelijker.

Bovendien zijn er waarschijnlijk significante correlaties tussen een pathogene mondholte en chronische gezondheidsaandoeningen [11] die nog niet zijn ontdekt. Verbanden met atherosclerotische ziekte, longziekte, diabetes, zwangerschapscomplicaties en een aantal andere aandoeningen, over verschillende systemen wijzen op een sterke integratie met systemische gezondheid.

Een uitgebalanceerd oraal microbioom is noodzakelijk voor wellness

Net als het darmmicrobioom ligt het orale microbioom tegenwoordig (letterlijk) onder de microscoop. Er is een verleidelijk potentieel om meer te weten te komen over de relatie tussen orale bacteriën en mondgezondheid, de relatie van orale gezondheid met systemische gezondheid en de langdurige verbinding tussen systemische gezondheid en orale bacteriën. Aangezien deze verbindingen worden ontrafeld, zullen ook de middelen om een gezonde mondholte te cultiveren en, bij uitbreiding, een betere benadering van systemische gezondheid.

Het onderzoek is aan de gang, maar veelbelovend. Om meer te weten te komen over het verband tussen een uitgebalanceerd oraal microbioom en de uitbreiding ervan tot systemisch welzijn, blijft u GUM® volgen of neemt u vandaag nog contact met ons op.

Schrijf je in voor GUM® Oral Health Hub - dé maandelijkse nieuwsbrief voor oral care professionals