mrt. 16, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Tandgevoeligheid: Feiten en nieuw onderzoek voor tandheelkundige professionals

Content

Dentine Hypersensitiviteit is gedefinieerd als "pijn afkomstig van blootgesteld dentine in reactie op chemische, thermische, tactiele of osmotische stimuli die niet kunnen worden verklaard als gevolg van een ander tanddefect of ziekte" [1].

Vaak gediagnosticeerd als dentine overgevoeligheid, tandgevoeligheid blijft een van de meest vocale zorgen van tandheelkundige patiënten. Ze klagen vaak over pijn bij het eten of drinken van warm of koud voedsel, of melden gevoeligheid bij het inademen via hun mond. Het beïnvloedt individuen van alle leeftijden en gezondheidsoverwegingen - zelfs die met anders perfecte tanden.

Volgens recent onderzoek kan de prevalentie van dentineovergevoeligheid bij volwassenen oplopen tot 11,5 procent [2]en kan deze nog hoger zijn wanneer we rekening houden met niet-gediagnosticeerde gevallen. Omdat pijn subjectief is en elke persoon uniek is, zijn er managementtechnieken en producten [3] specifiek gericht op personen met gevoelige tanden. We zullen de huidige stand van de tand gevoeligheid feiten, statistieken en nieuw onderzoek hieronder te verkennen.

Tandgevoeligheidssymptomen

Vervoer naar de wortel van tandgevoeligheid kwesties kan een uitdaging voor tandheelkundige professionals zijn. Patiënten kunnen klagen over gevoeligheid bij het bespreken van mondgezondheidsproblemen, of er kunnen tekenen zijn tijdens een reiniging die de hygiënist ertoe aanzetten om vragen over gevoelige tanden te onderzoeken. Veel voorkomende symptomen zijn over het algemeen:

 • Spontane tandpijn
 • Gevoeligheid gelokaliseerd op één tand of meerdere aangrenzende tanden
 • Scherpe pijn bij blootstelling aan warm en koud
 • Pijn bij het bijten of kauwen
 • Afkeer van spoelingen op basis van alcohol
 • Pijn bij het inademen door tanden

Diagnose van Dentin Hypersensitivity

Tegen een van deze symptomen, elk niveau van gevoeligheid moet onderzoek, met behulp van een klassieke pijn schaal zoals een VAS (visuele analoge schaal) geanalyseerd worden. Een hygiënist/tandarts kan tijdens het consult of tijdens een reiniging steekproefsgewijze controles uitvoeren op gevoelige tanden. In ieder geval, blootgesteld dentine moet worden opgemerkt in patiënt grafieken en opgenomen in een voortdurende hygiëne en zorg regime.

De tandheelkundige professional zal ook een differentiële diagnose moeten stellen om de pijn veroorzaakt door dentineovergevoeligheid te onderscheiden van andere soorten pijn veroorzaakt door pulpitis, fractuur, onvoldoende restauraties of bleken, bijvoorbeeld. Klinische en radiografische examens met diagnostische tests (zoals palpatie, vitaliteitstest, transilluminatie, occlusale controle, controle van restauraties, enz.) kunnen nuttig zijn bij het uitsluiten van de andere hypothesen. Differentiële diagnose en bepaling van de etiologie zijn fundamenteel in de keuze van de behandeling en in het succes ervan.

Een in 2017 gepubliceerde studie naar effectief beheer van gevoelige tanden [4] onderzoekt effectieve methoden voor het diagnosticeren en kwalificeren van gevoeligheid. Resultaten van de studie concluderen dat een veelzijdige benadering van de diagnose het beste is in het onderscheiden van gevoeligheid van overgevoeligheid. Negenennegentig procent van de tandartsen gebruikt een combinatie van de volgende methoden:

 • Klinisch onderzoek (48%)
 • Het toepassen van een luchtexplosie (26%)
 • Toepassen van koud water (12%)
 • Orale rapportage van de patiënt na de vraag van de tandarts (6%)

Oorzaken van tandgevoeligheid en Dentin-overgevoeligheid

Na de kwalificatie van tandgevoeligheid onderzocht dezelfde studie [5] factoren van aanleg, waarvan de top drie:

 • Gingival recessie - 66%
 • Slijtage, erosie, abfractie/uitputtingsletsels - 59%
 • Bruxisme - 32%

Symptomen ontstaan meestal als gevolg van de slijtage of verlies van het glazuur bloot de dentinetubuli. Het is de beweging van vocht in de tubuli, veroorzaakt door hitte of koude of andere stimuli, die osmotische stimuli creëert die worden overgedragen op de pulpale zenuwen die de pijn veroorzaken. Deze hydrodynamische theorie [6] is de meest doordringende.

 • Gingivale recessie of meer algemene parodontitis, zelfs wanneer behandeld, kan leiden tot blootstelling aan wortel: het cement, dat kwetsbaarder is dan het glazuur, zal snel slijten, waardoor het onderliggende dentine wordt blootgesteld.
 • Redenen voor beschadigd of verminderd glazuur als gevolg van uitputting, slijtage, erosie en abfractie, het blootstellen van de dentine tubuli kan bestaan uit ongepaste borsteltechniek (horizontale borstelen, overmatige druk) of gereedschappen (medium of harde haren van de tandenborstel of schurende tandenborstels). Niet Carious Cervicale Laesies (NCCL) kan dan verschijnen op de cervicale buccale gebied: deze NCCL hebben een versleten en glad aspect, en kan ondiep of zeer diep (zoals een wig in de richting van het dentine). Ze kunnen bruinachtig zijn vanwege het reactionaire dentine. Afgezien van de esthetische stoornis, kunnen ze zeer gevoelig zijn.

Zure voeding of dranken kunnen ook emaille slijtage veroorzaken. Bespreek reinigings- en voedingsgewoonten met patiënten om mogelijke oorzaken aan het licht te brengen. Soms kan een eenvoudige maatregel nuttig zijn, zoals het aanbevelen van de patiënt om te spoelen met water na een zure inname. In feite, een 2012 studie [7] toont aan dat het toezicht op zure voedselinname en het handhaven van een solide orale routine effectief kan zijn in het omgaan met emaille slijtage als gevolg van dieet.

Soms kan de zure aanval worden gekoppeld aan een andere meer algemene ziekte zoals boulimia of andere eetstoornissen, omdat braken expres de tanden in contact kan brengen met zure maagvloeistof. Deze erosive laesies die het dentine blootleggen zijn nochtans meestal aan de palatale kant van de tanden. Het is dus belangrijk om de medische aandoeningen van de patiënt te onderzoeken, evenals de gedrags-, voedings- en poetsgewoonten van de patiënt.

 • Bruxisme veroorzaakt slijtage van het glazuur door overmatig en vaak onvrijwillig slijpen, klemmen of duwen van tanden, dus eerder op het occlusale aspect van hen. In ernstige gevallen van bruxisme kan het bekronen van afgeplatte tanden nodig zijn om de pulp te beschermen. Wegens de zware occlusale lading en krachten, kan het ook van abfractionlaesies [8]verantwoordelijkzijn , die is waar cervicale email en dentine "breken" onder tandflexure, zelf zo veroorzakend dentineovergevoeligheid.

Omdat tandgevoeligheid nog steeds zo'n alomtegenwoordig en wijdverbreid probleem voor patiënten, onderzoek naar effectief beheer is aan de gang. In de afgelopen vijf jaar hebben verschillende klinische studies en nieuwe studies gediend om ons begrip van niet alleen tandgevoeligheid te verbreden, maar ook de meest effectieve manieren om het te beheren en te verlichten.

Behandelingen voor tandgevoeligheid

De meest voorkomende behandelingen voor algemene tandgevoeligheid en dentineovergevoeligheid zijn thuisremedies. Typisch, het gaat om de integratie van een of meer van de volgende in een dagelijkse mondzorg regime:

 • Herevaluatie van de juiste borsteltechnieken en gereedschappen: de roltechniek bijvoorbeeld, en een zachte tandenborstel
 • Desensibiliserende middelen in voorgeschreven tandpasta's en in alcoholvrije spoelingen (hoog in fluoride of andere moleculen zoals kalium of strontium, door desensibilisatie of afsluipen van de dentinebuis)

Door goed poetsen en het gebruik van over-the-counter producten, de meeste patiënten met tandgevoeligheid zien een vermindering van het niveau van gevoeligheid, zo niet volledige resolutie.

Voor mensen met meer ernstige dentineovergevoeligheid, extra stoelzijde procedures nodig kunnen zijn. Deze omvatten gefluoreerde bewakers, hechting en afdichting van gevoelige gebieden (lijmen, fluoridevernissen). Er zijn ook opkomende studies rond het gebruik van remineralisatie middelen als onderdeel van lopende management plannen voor gevoelige tanden. Een dergelijke studie geproduceerd in 2020 [9] toont inderdaad aan dat caseïne fosphopeptide-amorfe calcium (CPP-ACS) verbetert remineralisatie. Overigens, het toont ook aan dat CPP-ACP heeft antimicrobiële eigenschappen en vermindert de bacteriële biofilm met maar liefst 39 procent door het remmen van slechte bacteriën (S. mutans) terwijl het bevorderen van goede bacteriën (S. gordonii).

In diepere laesies en niet-verzakking van tandheelkundige overgevoeligheid kan het vullen met een glasionomer of composiet hars, of zelfs muco-gingivale chirurgie (zoals de coronally geavanceerde flap en/ of bindweefseltransplantaat in geval van gingivale recessie) nodig zijn.

Vandaag weten we meer dan ooit over waarom tandgevoeligheid optreedt, welke effecten het heeft op de mondgezondheid en hoe het te behandelen - zelfs als er nog steeds nieuwe informatie naar voren komt.

Tips en scripts voor patiënteneducatie

Zoals altijd, de sleutel tot het helpen van patiënten overwinnen tandgevoeligheid en eventuele onderliggende katalysatoren is onderwijs. Patiënten moeten begrijpen wanneer tandgevoeligheid normaal is en wanneer het een punt van zorg is. Het is aan tandheelkundige professionals om patiënten te voorzien van geïndividualiseerde informatie over hun unieke gevoeligheid.

Is het gelokaliseerd tot een of twee tanden, of is het een brede zorg? Wat is de specifieke katalysator achter hun gevoeligheid? Gingivitis? Parodontitis? Bruxisme? Gebarsten tand? Contextualiseer de gevoeligheid voor elke patiënt voordat u oplossingen aanbeveelt.

Leun op het huidige onderzoek bij het aanbieden van een aanbeveling. Zorg voor duidelijke, bruikbare, informatieve bronnen voor patiëntinformatie. Dit moeten consumentgerichte hulpbronnen zijn zoals:

 

Voor patiënten die op zoek zijn naar producten die verlichting kunnen bieden, u overwegen onze GUM SensiVital® tandpasta of GUM SensiVital mondwater aan te bevelen. Gegevens van een user experience enquête blijkt dat 86% van de mensen met behulp van het mondwater verslag op lange termijn verlichting van tandgevoeligheid, en 70% van de mensen die geprobeerd de tandpasta verslag onmiddellijke verlichting van tandgevoeligheid.

Aangezien tandgevoeligheid nog steeds een topzorg is onder patiënten en hun tandartsen, is actueel blijven op basis van opkomend onderzoek en informatie van het grootste belang. Blijf bij ons terugkomen voor meer informatie en up-to-date bronnen over gevoelige tanden, dentineovergevoeligheid en de producten en praktijken die worden gebruikt om ze te beheren.

Schrijf je in voor GUM® Oral Health Hub - dé maandelijkse nieuwsbrief voor oral care professionals