mrt. 16, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Therapeutische opties voor het beheer van halitose

Content

Om halitose te verminderen, is het belangrijk om consequent goede mondhygiëne te beoefenen. Hoewel halitose een multifactoriële oorsprong heeft, is de overgrote meerderheid (90%) van de gevallen zijn gerelateerd aan orale holte problemen zoals slechte mondhygiëne, parodontale ziekte, tongcoating, voedselimpactie, onreine kunstgebitten, defecte restauraties, evenals orale carcinomen en keelinfecties.

Het beheer van halitose omvat eenvoudige maatregelen zoals instructies voor mondhygiëne, tongreiniging en mondspoeling.

Gezien het scala aan behandelingsopties en het aantal stoffen dat nuttig kan zijn bij het beheer van halitose, is het nuttig om mechanische, chemische en biochemische opties te bekijken die alleen of in combinatie kunnen worden gebruikt.

Mechanische reiniging van de tong

De tong wordt bevolkt door een groot aantal micro-organismen [2].  De reiniging ervan moet worden opgenomen in alle therapeutische benaderingen waarbij halitose betrokken is. In feite, wanneer er een dikke coating op de tong, moet het regelmatig worden verwijderd.

Tongreiniging heeft een onmiddellijk positief effect op halitose, omdat het aantal bacteriën oppervlakkig wordt verminderd terwijl de papillen onveranderd blijven [3]. Vooral het middelste en achterste derde deel van de tong moet twee tot drie keer per dag worden gereinigd met behulp van een speciaal ontworpen tongreiniger (bijvoorbeeld GUM® Halicontrol™ Tongreiniger) om ongemak te beperken. Tongreiniging moet altijd deel uitmaken van elke behandeling.

Chemische deactivering van geurveroorzakende bacteriën

Halitose behandeling moet niet gericht zijn op het elimineren van alle bacteriën. Het is voldoende om het metabolisme van geurveroorzakende bacteriën te voorkomen.

Een ruime keuze aan producten zijn beschikbaar, sommige meer geschikt dan anderen.

Producten die chloorhexidine (CHX) bevatten zijn niet aangegeven, gezien de uitroeiing van alle bacteriën is geen doel. Langdurig of overmatig gebruik van chloorhexidine met orale spoelingen kan leiden tot schade aan het mondslijmvlies, verkleuring van de tanden en tong en leiden tot smaakstoornissen.

Amine fluoriden (AmF) en zinkfluoride spoelingen hebben een goede antibacteriële werking, het oppervlak-actieve AmF is meestal goed geabsorbeerd op alle mondholte oppervlakken waardoor de actie toereikendheid goed verdeeld over de mondholte.

Cetyl pyridinechloride (CPC) en essentiële oliën zijn ook bekend dat een zeer goede antibacteriële effect hebben en dus slechte adem te verminderen. Ze werken door het bevorderen van hechting tussen oliedruppels en bacteriën, een effect dat wordt verbeterd door de aanwezigheid van CP [4].

Biochemische enzymatische remming

Bacteriële metabolisme vrijkomen enzymen, met inbegrip van degenen die degraderen eiwitten en aminozuren. Zink kan handelen om deze enzymatische reactie te stoppen en dus slechte adem te bestrijden.

Binding van geurveroorzakende stoffen

Geurverwekkende stoffen zoals vluchtige zwavelverbindingen (VSC's) kunnen worden gebonden door Cyclodextrine, een cyclische oligosaccharide, die werkt door de VSC's in te sluiten of te neutraliseren, zodat ze niet meer ruiken. Zink kan ook helpen bij het binden van zwavelverbindingen.

 

GUM HaliControl combineert meerdere mechanismen van actie om Halitosis te bestrijden

GUM Halicontrol producten bevatten CPC, essentiële oliën, zink en cyclodextrine. Deze stoffen werken synchroon om vluchtige zwavelverbindingen te neutraliseren, enzymreacties te remmen, geurveroorzakende bacteriën te elimineren en te blokkeren, terwijl ze ook verschillende aromatische componenten leveren om nieuwe adem te produceren.

Onderweg - GUM HaliControl zuigtabletten - Een natuurlijke aanpak voor tijdelijke halitose

Als het gaat om tijdelijke halitose, zoals halitose veroorzaakt door voedsel, alcohol en tabak, kunnen GUM HaliControl-zuigtabletten met plantaardige geactiveerde polyfenolen slechte geuren neutraliseren en halitosepatiënten gemoedsrust geven.

Het oppervlak van GUM HaliControl ruiten werkt om tongcoating te verminderen, terwijl de zuigende werking stimuleert speekselproductie waardoor "verdunnen" geurcomponenten en het verminderen van slechte adem.

[2] Tonzetich, Joseph. Productie en oorsprong van orale stank: een herziening van de mechanismen en analysemethoden. Dagboek van de parodontologie 48.1 (1977): 13-20.

Bordas et. al. Archieven van orale biologie 53, Suppl. 1 (2008) S13–S18.

Schrijf je in voor GUM® Oral Health Hub - dé maandelijkse nieuwsbrief voor oral care professionals