aug. 24, 2020 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Probiotische gezondheid en verzorging van het tandvlees

Content

Parodontale ziekten ontstaan als gevolg van de aanwezigheid van pathogene bacteriën en als het natuurlijke evenwicht is verstoord. Natuurlijk speelt de gevoeligheid van de gastheer ook een belangrijke rol, die wordt beïnvloed door verschillende omstandigheden of ziekten.

Initiële therapie voor parodontale ziekten richt zich op vermindering van het aantal ongewenste pathogenen via Scaling en Root Planing (SRP).

Talrijke studies bevestigen dat de probiotische kiem Lactobacillus reuteri Prodentis® (LrP), welke het product GUM® PerioBalance® bevat, een aanvulling is op de behandeling voor parodontale ziekten. Studies tonen aan dat sommige bacteriën zowel antimicrobiële en anti-inflammatoire eigenschappen hebben. Het doel van de behandeling met LrP is het aandeel van de gunstige bacteriën in de mondholte te verhogen door middel van probiotica en het natuurlijke evenwicht van de mondflora te herstellen.

Huidige situatie van de studie

In de studie van Teughels et al. [1] kregen 30 patiënten met chronische parodontitis na het uitvoeren van de SRP gedurende 12 weken, LrP of een placebo. Het resultaat toont dat de patiëntgroep die LrP ontvingen significant minder patiënten hadden met diepe pockets. Bovendien kon een aanzienlijke vermindering van de pocketdiepte van diepe pockets als wel een attachment gain worden vastgesteld en ook de pathogene kiem Porphyromonas gingivalis was aanzienlijk minder aanwezig (- 1,17 cfu / ml vs. - 0,22 cfu / ml in het speeksel na 12 weken).

De dubbelblind studie met 30 parodontitis patiënten door Vivekananda et al. [2] bevestigt deze resultaten. De helft van de studiedeelnemers werd behandeld met één SRP, de andere niet. Vanaf dag 21 tot en met 42, kreeg één groep dagelijks twee tabletten van LrP, de andere groep kreeg een placebo. Bij alle behandelde patiënten verbeterde de plaque index (PI), gingival index (GI) en gingival bleeding index (GBI) aanzienlijk.

De meta-analyse door Martin Cabezas et al. [3] bevestigt de bovenstaande resultaten ten zeerste. In vergelijking met alleen de SRP, zorgde de probiotische behandeling voor een duidelijk verbeterd therapeutische succes.

Andere studieresultaten met verschillende risicogroepen bevestigen het succesvolle gebruik van LrP.

Op basis van de gedetailleerde studies, was Sunstar in staat om samen met Dr. med. Flichy te werken aan 'aanbevolen richtlijnen' die helpen bij het gebruik van GUM® PerioBalance® in de praktijk. Dit overzicht is op aanvraag beschikbaar.

Hoe werkt GUM® PerioBalance® ? Hierbij een overzicht van het effect.

 

[1] Teughels et al. (J Clin Periodontol) 2013, 1025 – 35

[2] Vivekananda, et al. (J orale microbiologie 2010 2; 5344-ff)

[3] Rodrigo Martin-Cabezas, et al., (J van klinische Parodontologie 2016; 520-530

Schrijf je in voor GUM® Oral Health Hub - dé maandelijkse nieuwsbrief voor oral care professionals