mrt. 16, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Chloorhexidine, de gouden standaard in de tandheelkunde

Content

De werkzame stof Chlorhexidine (CHX) wordt beschouwd als de gouden standaard mondspoeling waartegen andere nieuwere mondspoelingen worden vergeleken [1]. Het heeft bekende antiplaque eigenschappen, en is effectief tegen meerdere microben, waaronder bacteriën en orale gisten zoals candidiasis.

Jaren van gedocumenteerd onderzoek hebben aangetoond dat CHX veilig, stabiel en effectief is in het voorkomen en beheersen van plaquevorming, het afbreken van bestaande plaque en het remmen van de ontwikkeling van gingivitis.

 

 

Werkingsmechanisme

Het werkingsmechanisme is interessant. Omdat het een kationisch (positief geladen) molecuul is, bindt CHX zich aan de negatief geladen anionen van bacteriën en tandoppervlakken (pellicles), waardoor de vorming van tandplak wordt geremd. De antibacteriële werking is te wijten aan de verstoring van het bacteriële celmembraan door de CHX-moleculen, waardoor de doorlaatbaarheid van bacteriële cellen toeneemt en cellyse (d.w.z. celmembraanafbraak) wordt veroorzaakt.

Chlorhexidine (CHX) kan bacteriostatisch of bactericid zijn, afhankelijk van de dosis. Het mechanisme van actie is de remming van bacteriële metabolisme (bacteriostatisch effect), het beperken van de groei van bacteriën door te interfereren met bacteriële DNA-replicatie en bacteriële cellulaire metabolisme. Bij hogere doses kan het ook een bacteriedodend effect hebben, wat leidt tot de volledige vernietiging van bacteriële cellen (bactericide-effect).

CHX heeft een breed antimicrobiële spectrum en oefent zijn werking uit op zowel gram + als gram – bacteriën, gisten, dermatofieten, schimmels en lipofiele virussen.

 

Aanhoudende actie blijft werken na het spoelen van de tijd

CHX's effect wordt gehandhaafd buiten de aanbevolen spoeltijd van 30 seconden. Dit komt omdat kationische CHX bindt aan negatief geladen plaatsen op de bacteriële oppervlaktewand door middel van elektrostatische krachten, waardoor CHX actief zijn in de mondholte buiten de zuivere spoeltijd.

Terwijl veel andere antibacteriële middelen relatief snel worden geëlimineerd (zoals door uit spugen of inname) of worden geïnactiveerd na gebruik, vertoont CHX een continue antibacteriële activiteit over een periode van meer dan twaalf uur. Als gevolg van deze lange "verblijfstijd" in de mondholte, worden bacteriën die snel opnieuw koloniseren in het mondweefsel en speeksel geremd of gedood door de voortdurende aanwezigheid van CHX.

CHX blijft dan ook een gouden standaardingrediënt voor mondspoelingen gericht op patiëntenzorg na tandheelkundige interventie. CHX is geïndiceerd voor de onderhoudsfase na wortelplanning, parodontale chirurgie en andere orale operaties, waaronder tandheelkundige implantaten en intermaxillaire (IMF) fixatie.

Het GUM PAROEX® assortiment bevat verschillende concentraties Chlorhexidine en biedt professionele plaquecontrole voor een optimale tandvleesgezondheid.

[1] Bharati et al. "Chlorhexidine : the gold standard mouth wash" Review Article, J. Pharm. Sci. & Res, feb 2016

Schrijf je in voor GUM® Oral Health Hub - dé maandelijkse nieuwsbrief voor oral care professionals