mrt. 16, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Zwangerschap Gingivitis Oorzaken en feiten: patiënten op de hoogte houden

Zwangerschap gingivitis is een onderwerp dat begrijpelijkerwijs veel vragen en zorgen van tandheelkundige patiënten trekt. In een tijd waarin het lichaam veel veranderingen ondergaat en aanstaande moeders extreem gefocust zijn op de gezondheid van zichzelf en hun baby, kan elk teken van problemen alarmen veroorzaken.

Content

De toename van tandvleesontsteking en onderliggende gingivitisproblemen tijdens de zwangerschap is geen mythe. Tandheelkundige professionals weten dat zwangerschap gingivitis een echt fenomeen is. Maar het is over het algemeen ook niet zo zorgwekkend als patiënten die deze symptomen ervaren misschien denken, zolang ze begrijpen waar ze mee te maken hebben en hoe ze het beste door de situatie kunnen navigeren.

Als tandarts kunt je een geruststellende stem en leidende hand bieden.

Wat is zwangerschap gingivitis?

Zwangerschap gingivitis verwijst naar de specifieke aandoening waarbij ontsteking van de gingiva duidelijk verbonden is met de zwangerschap van een vrouw. Zoals het geval is voor "klassieke" gingivitis, is verhoogde bloeding een van de belangrijkste symptomen van deze aandoening. Zwangerschap gingivitis komt vaak voor het eerst laat in het eerste trimester en piekt in de achtste maand en verdwijnt kort na de bevalling.

Hoewel gingivitis - een voorloper van parodontitis - iedereen op elk moment kan treffen, is de term "zwangerschapsgingivitis" anders omdat de indirecte oorzaken en overwegingen genuanceerder zijn dan algemene gevallen van gingivitis en tandvleesontsteking.

Het belangrijkste feit voor patiënten om te weten is dat zwangerschap gingivitis helemaal niet ongewoon is. Onderzoek suggereert dat deze aandoening tussen de 60 en 75% van de zwangere vrouwen treft, wat betekent dat een aanstaande moeder meer kans heeft om het te ervaren dan niet.

Tegelijkertijd is er een alomtegenwoordig gebrek aan bewustzijn rond zwangerschapsgingivitis. Uit een vragenlijst in 2019 bleek dat een "meerderheid van de zwangere vrouwen zich niet bewust was van het ontwikkelen van zwangerschapsgingivitis, evenals de oorzaak, effecten, behandeling en preventieve maatregelen voor hetzelfde."

Met dit in gedachten is het des te belangrijker voor providers om proactief te worden uitgerust met geloofwaardige informatie over oorzaken, zorgen en aanbevelingen.

Zwangerschap gingivitis oorzaken

Zoals we allemaal weten, vinden er tijdens de zwangerschap tal van veranderingen plaats in het lichaam. Onder hen is een steile toename van hormonen (met name progesteron en oestrogeen).

Er wordt aangenomen dat deze hormonale veranderingen de belangrijkste oorzaak zijn van zwangerschapsgingivitis door een ziekte die al vóór de zwangerschap bestond, aanzienlijk te verergeren. Het is daarom belangrijk op te merken dat zwangerschap zelf geen gingivitis veroorzaakt. De verhoogde ontsteking waargenomen bij zwangerschap gingivitis kan zelfs optreden bij patiënten die geen verhoogde tandheelkundige biofilmmassa hebben.

De mechanismen hierachter zijn echter niet helemaal begrepen. Een van de verklaringen zou kunnen zijn dat de maternale immuunrespons tijdens de zwangerschap verandert, waardoor ze kwetsbaarder worden voor de ontstekingsreactie van de gastheer op de bacteriële uitdaging in de tandheelkundige biofilm. Het stimuleert bijvoorbeeld de productie van cytokines die betrokken zijn bij de ontstekingsreactie (zoals prostaglandinen).

Ander bewijs wijst op een verschuiving in het orale microbioom, veroorzaakt door de hormonale veranderingen.

 

Wat de oorzaken ook zijn, er zijn drie dingen om aan te suggereren aan patiënten die zwangerschapsgingivitis ervaren:

  • Het is niet noodzakelijk een teken dat hun mondverzorging slecht is geweest.
  • Het is geen teken dat er iets mis is met hun zwangerschap.
  • Het is geen reden voor paniek, omdat dit een natuurlijk bijproduct is van complexe processen in het menselijk lichaam.

Tandheelkundige professionals kunnen deze aandoening echter gebruiken als een call-to-action, waarbij extra urgentie wordt ingebouwd in de begeleiding rond het ontwikkelen van uitstekende mondverzorgingsrituelen thuis. Idealiter blijven deze gewoonten lang hangen na de gelukkige komst van een gezond kleintje.

Zwangerschap gingivitis voorkomen

De maatregelen voor het voorkomen en bestrijden van zwangerschapsgingivitis zijn grotendeels dezelfde als die voor het voorkomen van algemene mondgezondheidsproblemen. Maar ze krijgen extra nadruk in deze zeer cruciale tijd van lichamelijke verandering.

Als je leert dat een patiënt zwanger is, kan het nuttig zijn om hen door de onderliggende oorzaken en symptomen van zwangerschapsgingivitis te leiden, terwijl je een duidelijk plan voor preventie en beheer opmaakt. Dit kan het volgende omvatten:

  • Toewijding aan mondverzorgingsrituelen thuis. Borstel twee keer per dag en oefen regelmatig interdentale reiniging. Als de patiënt al ontstekingen en pijn ervaart, wilt je haar misschien helpen een extra zachte tandenborstel te vinden, terwijl je zachte technieken demonstreert.


  • Eet een gezond dieet. Veel aanstaande moeders zijn al extra voorzichtig met wat ze eten en drinken, wetende dat het meer dan alleen hen beïnvloedt. Als tandheelkundige professional kunt je hen helpen bij het sturen naar tandvriendelijke opties zoals fruit, groenten, granen en zuivel, terwijl je aandringt op minimale inname van suikers, zetmeel en zuren.
  • Breng een extra bezoek aan de tandarts. Hoewel schoonmaak- en controlebezoeken meestal eens in de zes maanden of zo worden aanbevolen, kan het de moeite waard zijn om een zwangere vrouw die zich zorgen maakt over gingivitis te adviseren om een keer extra tijd binnen te komen tijdens de zwangerschap van negen maanden, gewoon voor gemoedsrust. Je kunt hun tandvlees onderzoeken, je hergroeperen op het preventieve plan en gerustserende zekerheid bieden. Om onnodig alarm of druk te voorkomen, frame dit als volledig optioneel voor de patiënt.


Een andere veel voorkomende gewoonte voor zwangere vrouwen die gingivitis ervaren, is om routinematig zout water een paar seconden in de mond rond te zwiepen en het vervolgens uit te spugen. Zeezout kan helpen ontstekingen te verminderen en genezing te bevorderen.

Bovendien, voor die vrouwen die misselijkheid en braken ervaren als gevolg van ochtendmisselijkheid, moet je adviseren dat ze minstens 30 minuten wachten na het overgeven voordat ze poetsen, omdat het zure gehalte aan braaksel kan gepaard gaan met schuurmiddelen in tandpasta om het glazuur te beschadigen.

Ten slotte, als een zwangere vrouw lijdt aan zwangerschapsgingivitis, of nog erger, parodontitis, is het goed om te weten dat parodontale behandeling zowel veilig als effectief is. Onderzoek toont aan dat door het leveren van tandheelkundige profylaxe en follow-up mondhygiëne-instructies, u in staat bent om alle relevante klinische metingen te verbeteren, zoals bloedings- en plaque-indices, tasterzakdiepte en klinisch hechtingsverlies.

Zwangerschap en mondgezondheid: meer tips en bronnen

Omdat zwangerschap een tijd is waarin mensen de neiging hebben om vurig gefocust te zijn op hun gezondheid, en waarin mondgezondheid van nature naar voren komt als een prominenter probleem, is het een belangrijk moment van gelegenheid om levenslange routines en rituelen voor gezonde tanden en tandvlees te cementeren.

Voor meer informatie over zwangerschap en de samenvallende mondgezondheidsoverwegingen, is hier enkele extra aanbevolen lees- en kijkervaringen:

  • Onze pagina Zwangerschap en mondgezondheid bevat informatie en advies met betrekking tot zwangerschapsgingivitis en andere, minder vaak voorkomende problemen die zich kunnen voordoen, zoals zwangerschapsgranuloom en tanderosie.
  • Leren over de GUM Link, en hoe de gezondheid van iemands mond een aanzienlijke invloed heeft op de gezondheid van hun lichaam, kan zwangere vrouwen helpen nog meer gewicht in hun thuiszorg te leggen.
  • Het webinar dat hier (of hieronder) te bekijken is, bevat een paneldiscussie van 50 minuten met Dr. Mia Geisinger en Prof. Dr. Phoebus Madianos, die hun inzicht en expertise delen over verschillende onderwerpen, waaronder de invloed van zwangerschap op de mondgezondheid, parodontale implicaties en behandeling tijdens de zwangerschap, samenwerking tussen tandheelkundige professionals en het perinatale team, en meer.

 



"Positieve gedragsverandering tijdens de zwangerschap is echt een cruciale kans," zei Dr. Geisinger tijdens het webinar.

"Zwangerschap is geïdentificeerd als een tijd waarin vrouwen meer kans hebben om die positieve gedragsveranderingen aan te brengen, met name die welke hun foetus ten goede zullen komen."

Ze voegt eraan toe: "Als we de tijd kunnen nemen om onze patiënten te adviseren over de voordelen van, in het bijzonder, zelf geleverde mondhygiëne ... dat zou een levenslang effect kunnen hebben."

Neem een positief perspectief, benadruk die voordelen en gebruik zwangerschapsgingivitis als een kans om jouw patiënten te informeren en te motiveren.

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in voor GUM® Oral Health Hub - dé maandelijkse nieuwsbrief voor oral care professionals