mrt. 16, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Holistische gezondheid: De mond is onderdeel van het lichaam

"Voor het deel kan nooit goed zijn, tenzij het geheel goed is." Dat waren de woorden van Plato 2400 jaar geleden. In de huidige, moderne geneeskunde heeft herbelegd in holistische geneeskunde, het idee dat het hele lichaam moet worden behandeld als een entiteit, in plaats van zich te concentreren op discrete delen.

Veel mensen zijn bezorgd over individuele lichaamsdelen: ze zijn bezorgd over hun hart of hun rug of hun maag, en, natuurlijk, artsen zijn gespecialiseerd in verschillende delen van het lichaam. Maar problemen met het spijsverteringskanaal beïnvloeden de gezondheid van het hart, en spierproblemen kunnen leiden tot skelet problemen.

Content

Elk systeem in het lichaam is afhankelijk van de andere delen, en de mond is geen uitzondering. Tandartsen omarmen holistische geneeskunde, en verkrijgen een beter begrip van hoe mondgezondheid van invloed is op de algehele gezondheid. Een sterk voorbeeld van deze praktijk is het verband tussen mondgezondheid en diabetes.


Tandartsen moeten niet alleen samenwerken met andere zorgverleners als onderdeel van een medisch team dat zich richt op het plannen en uitvoeren van een holistisch gezondheidsplan voor patiënten, maar moeten ook patiënten over dit concept informeren en uitleggen hoe mondzorg kan bijdragen aan de algehele gezondheid.

Holistische gezondheid en tandheelkunde: een nieuw tijdperk van zorg

Patiënten moeten begrijpen dat tandheelkundige zorg slechts een onderdeel is van zorg voor het hele lichaam. Het verband tussen parodontitis en diabetes is bijvoorbeeld duidelijk. Echter, niet elke patiënt is zich bewust over de banden tussen slechte mondgezondheid en hun algehele gezondheid, of over de krachtige preventieve voordelen van goede mondzorg. Er zijn steeds meer studies die het verband tussen mondgezondheid en algemeen welzijn versterken. Recent onderzoek heeft bijvoorbeeld een sterk verband aangetoond tussen mondgezondheid en hart- en vaatziekten [1], dementie [2] en vele andere ernstige gezondheidsaandoeningen. Bevindingen suggereren goede mondzorg als een eenvoudige maar krachtige stap in preventie, en de uitdaging is om deze bevindingen te vertalen naar de dagelijkse praktijk om uw patiënten te ondersteunen.

Naarmate de wetenschappelijke gemeenschap meer te weten komt over deze relaties, kunnen tandartsen recente inzichten delen met patiënten om hen te informeren en te motiveren. Deze strategie biedt nieuwe mogelijkheden voor het stimuleren van beter poetsen, interdentale reiniging en spoelen bij patiënten. Een patiënt met een slechte naleving van de instructies voor mondhygiëne kan bijvoorbeeld meer gemotiveerd zijn om te flossen wanneer hij het verband tussen parodontitis en hart- en vaatziekten leert [3]. Frame het in een positieve, bemoedigende manier - het lijkt misschien niet belangrijk, maar de vaststelling van interdentale reiniging als een van uw vele gezonde gewoonten zou kunnen helpen om uw risico op hart-en vaatziekten te verlagen - helpt patiënten begrijpen de realiteit van hun situatie.

Uiteindelijk kan deze strategie zowel tandartsen als patiënten helpen. Tandartsen krijgen een nieuwe weg voor het opleiden van patiënten en het bevorderen van goede mondzorg; patiënten krijgen de preventieve gezondheidstips die ze nodig hebben om het welzijn van het hele lichaam te behouden.


Manieren van orale gezondheid hebben effect op algehele gezondheid

Tandartsen over het algemeen weten over het verband tussen mondgezondheid en algemene gezondheid. Een belangrijke drijvende factor voor opkomend onderzoek is de fundamentele kennis die beoefenaars verkrijgen door empirische waarnemingen tijdens de dagelijkse praktijk. Veel patiënten beginnen nu ook deze link te begrijpen, maar ze begrijpen het misschien niet volledig, terwijl anderen deze relatie nog niet eens hebben overwogen.

Een van de eenvoudigste manieren voor tandartsen om verbinding te maken met patiënten en het begrip van het verband tussen mondgezondheid en algemene gezondheid te bevorderen, is het verstrekken van eenvoudige, evidence-based voorbeelden van verbanden tussen goede mondgezondheid en positieve resultaten en slechte mondgezondheid en negatieve gevolgen. Enkele gemakkelijk te delen voorbeelden zijn:

Als patiënten al lijden aan een van deze aandoeningen, kan het verband tussen mondgezondheid en hun toestand een wake-up call zijn. Anderen zouden goede mondzorg als een empowerment manier om het risico van iets ergers van het ontwikkelen te verminderen.

Naast patiënteneducatie is samenwerking tussen tandartsen en andere zorgverleners essentieel. Patiënten zijn gewend aan een regelmatig consult met een cardioloog, bijvoorbeeld, maar het is net zo belangrijk voor tandartsen om te communiceren met andere medische professionals ook. Bijvoorbeeld, evidence-based expert consensus rapporten raden ten zeerste een interdisciplinaire aanpak bij de behandeling van patiënten met diabetes [12] of hart-en vaatziekten [13]. Voorbeelden om dit in het tandpraktijkbureau uit te voeren zijn:

  • Informeer bij een arts om een gedetailleerde medische voorgeschiedenis op te halen, inclusief informatie over de systemische ziekte van de patiënt (bijvoorbeeld het niveau van metabole controle bij een patiënt met diabetes, de aanwezigheid van hypertensie of bepaald medicijngebruik).
  • Als een patiënt bepaalde risicofactoren voor diabetes of hart- en vaatziekten aantoont, maar dit is nog niet gediagnosticeerd, informeer hen over hun verhoogd risico en verwijs ze door naar een arts voor geschikte diagnostische tests en follow-upzorg.

Evenzo moeten artsen mondgezondheid integreren in hun routine door regelmatig parodontale onderzoek aan te bevelen bij de tandartspraktijk voor patiënten met chronische ziekten zoals diabetes. Een onlangs ontwikkeld online screeningsinstrument voor parodontitis, beschikbaar op www.perioscreening.com [14], biedt hen de mogelijkheid om het risico op parodontale ziekte zelf te beoordelen, zonder de mondholte te hoeven inspecteren. Deze risicobeoordeling kan hen helpen om een patiënt te motiveren om een tandarts te bezoeken.

De mond als spiegel voor het lichaam

Voor een lange tijd, zorgverleners behandeld de mond als een discrete entiteit, gescheiden van de rest van het lichaam. Maar nu wordt de mond "gereïntegreerd" terug in het geheel. Het is natuurlijk verbonden met de rest van het lichaam en het moet allemaal worden behandeld als een organisme, trouw aan de holistische aanpak.

In veel opzichten kan de mond een spiegel zijn voor de rest van het lichaam. Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen [15] dat de samenstelling van speeksel kan veranderen onder invloed van systemische ziekte. In theorie, dat maakt speeksel biomarkers potentieel nuttig voor tandartsen te controleren of te screenen voor die systemische ziekten. Onderzoek [16] suggereert bijvoorbeeld een sterke correlatie tussen speeksel- en bloedsuikerspiegel, wat aangeeft dat speekselglucose een niet-invasief alternatief kan zijn voor het monitoren van glucoseniveaus. In een andere publicatie [17wordt gesuggereerd dat bepaalde speekselbiomarkers kunnen worden gebruikt als een niet-invasieve manier om te screenen op systemische lupus erythematosus, de ziekte van Sjögren, de ziekte van Behçet en meer. Speekselbiomarkers tonen zelfs potentieel voor detectie van niet-orale tumoren [18].

Daarom is het zo belangrijk voor tandartsen om samen te werken met andere beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg [19]. Tandartsen moeten werken met verpleegkundigen, artsen, doktersassistenten, maatschappelijk werkers, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, spraak/taalpathologen en meer. Deze samenwerking moet interprofessioneel onderwijs en communicatie omvatten, evenals teamwork.

Als bijvoorbeeld een patiënt tijdens een tandartsbezoek parodontitis krijgt en ook lijdt aan hart- en vaatziekten of diabetes, moet de tandarts de internist of specialist van de patiënt raadplegen om de situatie uit te leggen en samen een behandelplan te ontwikkelen. Tandartsen maken niet alleen tanden schoon: ze screenen op ernstige ziekten en werken als onderdeel van een team om het hele lichaam van hun patiënten te behandelen.

Onderzoek over mond- en lichaamsgezondheid

Het onderzoek naar de verbanden tussen mondgezondheid en gezondheid van het lichaam is aan de gang. Elk jaar worden honderden nieuwe studies gepubliceerd, en tandartsen kunnen veel meer over dit onderwerp leren door gelijke tred te houden met deze papers. Alleen al vorig jaar (2020) werden veel intrigerende nieuwe studies, rapporten en klinische studies gepubliceerd, waarin werd gekeken naar de effecten van mondzorg op de totale gezondheid.

Deze voorbeelden zijn slechts een willekeurige, kleine dwarsdoorsnede van de lopende onderzoekswerkzaamheden in het begrijpen van de vele manieren parodontitis en andere orale aandoeningen van invloed op het lichaam en de algehele gezondheid.

Patient Education is een hoeksteen van de mondzorg

De huidige gezondheidsbewuste bevolking heeft toegang tot meer informatie dan ooit tevoren, via het internet, maar het kan ook moeilijk zijn voor hen om te ontcijferen wat waardevol en betrouwbaar is. Moderne zorgverleners spelen een cruciale rol in het bieden van duidelijkheid en het helpen filteren van het lawaai. Tandartsen kunnen de oproep beantwoorden door patiënten uit terusten met bruikbare, gezaghebbende inzichten over het verband tussen mondgezondheid en totale gezondheid.

Gebruik eenvoudige voorbeelden en illustreer de verbinding duidelijk. Bind mondzorg in de gezondheidsbewuste benadering van een patiënt voor totale lichaamsverzorging. Citeer het onderzoek en deel het, indien mogelijk, op een begrijpelijke manier met patiënten. En, belangrijker nog, bieden duidelijke en beknopte aanbevelingen voor een betere mondverzorging vanuit een holistisch standpunt. Als patiënten en tandartsen op dezelfde pagina over mondzorg en haar rol in de totale gezondheid en wellness, zullen ze beter uitgerust om samen te werken om beide te waarborgen.

Voor meer informatie over holistische tandheelkunde, systemische gezondheidsinzichten of toegang tot materialen om het patiëntenonderwijs te verbeteren, neemt u vandaag nog contact op met SUNSTAR GUM®.

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in voor GUM® Oral Health Hub - dé maandelijkse nieuwsbrief voor oral care professionals