mrt. 16, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Hoe tandartsen gedragsverandering bij patiënten kunnen stimuleren

Het oude adagium "succes kweekt succes" geldt voor de tandarts en voor de patiënt. Tandheelkundige zorg die gerichte positieve verbeteringen in de mondgezondheidszorg thuis van uw patiënten omvat, creëert het voordeel van een verbeterde algehele gezondheid.

Content

Belangrijk voor jou, de tandarts, kunnen gedragsveranderingsstrategieën voor iedereen een overwinning zijn. Het onderzoek en de wetenschap die enorme technologische veranderingen in tandheelkundige procedures hebben gebracht, bereiden tandartsen voor op de toenemende nadruk op preventie.

Een belangrijk aspect bij de preventie van de twee belangrijkste mondziekten - tandcariës en parodontale ziekte - omvat effectieve plaquecontrole. Uiteraard vereist dit ook een effectieve zelf uitgevoerde mondhygiëne van jouw patiënten. Helaas, in vergelijking met de theoretische eenvoud van de meeste preventieve strategieën, is hun praktische toepassing vaak moeilijk en niet altijd succesvol. Een van de grootste uitdagingen is het aanpassen van menselijk gedrag. Studies over de verschillende aspecten van gewoontemodificatie kunnen tandartsen verlichten om hun patiënten te motiveren om thuiszorgpraktijken aan te nemen die helpen mond- en systeemziekten te voorkomen. Het bereiken van dit doel vereist kennis over het creëren van gedragsverandering bij anderen.

Ken jouw uitdagingen

Tandartsen voeren zelden procedures uit in ideale situaties; uitdagingen zijn aan de orde van de dag. De hyperactieve tong, overtollig speeksel, onvoldoende anesthesie en beperkte opening zijn bekende barrières om te overwinnen om een uitstekende tandheelkundige behandeling te leveren. Het veranderen van het mondhygiënegedrag van jouw patiënt staat ook voor formidabele uitdagingen. Experts in gedragsverandering benadrukken het belang van het begrijpen van deze factoren die succesvolle verandering belemmeren.

Veel voorkomende barrières

Veel voorkomende barrières waar tandartsen mee te maken krijgen bij het motiveren van patiënten om gezonde mondhygiënegewoonten aan te nemen, zijn onder meer:

  • Ongeduld. De meeste gedragsveranderingen treden niet onmiddellijk op, maar geleidelijk. Het gebrek aan onmiddellijke bevrediging kan zowel de tandarts als de patiënt belemmeren. De tandarts mag verwachten dat de patiënt onmiddellijk handelt volgens de instructies voor mondhygiëne. De patiënt verwacht dat bloedend tandvlees verdwijnt zodra ze aan hun nieuwe routine beginnen. Maar de resultaten van veranderend gedrag vergen geduld van beide partijen.
  • Houdingen. Je hebt alle informatie die jouw patiënt nodig heeft voor het hebben van gezonde tanden en tandvlees. Helaas kan de houding van de familie en vrienden van jouw patiënt een krachtig obstakel vormen voor het creëren van gezonde gewoonten , maar ze kunnen ook belangrijke bondgenoten zijn bij het beïnvloeden van verandering. Voor patiënten die worden beïnvloed door de mensen om hen heen, kunnen familie en vrienden als "partners in crime" de duw zijn die ze nodig hebben om nieuwe gewoonten te omarmen. Overweeg ze aan te pakken als onderdeel van jouw plan.
  • Angst. De setting waarin je het gedrag van een patiënt probeert te beïnvloeden, zorgt voor angst bij sommige mensen. Het nemen van de nodige maatregelen om deze angst te verminderen kan jouw patiënt helpen het vertrouwen te krijgen om positieve veranderingen aan te brengen. Overweeg om de volgende stappen bij de receptie te bespreken terwijl je een afspraak afrondt, in plaats van terwijl de patiënt in een tandartsstoel wordt geseind. Spreek altijd met empathie en op ooghoogte met de patiënt.

Ken jouw patiënt

Identificeer het profiel van jouw patiënt

Er zijn twee manieren van cognitieve controle : proactief en reactief. Dit heeft betrekking op het proces waarbij iemand informatie verwerkt en een actie initieert ten dienste van een mentaal of gedragsdoel. Een proactief persoon wordt gemotiveerd door een specifiek doel te hebben, terwijl een reactief persoon meer gemotiveerd is als zijn familie en / of vrienden zich aansluiten bij en het nieuwe protocol ondersteunen. Voor meer succes bij het motiveren van jouw patiënt om nieuwe gewoonten aan te nemen en te onderhouden, is het nuttig om te weten welk type persoon ze zijn. Tijdens een recent webinar georganiseerd door SUNSTAR werd een andere manier van profileren van een patiënt voorgesteld door Prof. Newton, een toonaangevende expert op het gebied van gedragsverandering. Hij classificeert mensen meestal als empathisch versus probleemoplossers. Hoewel dit kan worden toegepast om jouw eigen persoonlijkheid als tandarts te identificeren, geldt dit zeker ook voor de patiënt voor jou. Is hij of zij op zoek naar empathie? Of wil hij of zij een oplossing, zonder verder oponthoud? Het kennen en profileren van jouw patiënt is echt de cruciale eerste stap in het aanpassen van gedrag.

Creëer een comfortabele, respectvolle en ondersteunende omgeving

Het aanpassen van het gedrag van jouw patiënt begint op het moment dat je elkaar ontmoet. Een warme begroeting op ooghoogte kost geen tijd van jouw drukke schema. Deze eenvoudige actie toont echter respect, betrekt jouw patiënt snel, begint een band op te bouwen, vestigt vertrouwen en helpt een relatie te smeden waarmee je positieve verandering in hun leven kunt beïnvloeden.

Het creëren van deze comfortabele omgeving heeft verschillende effecten op jouw relatie met jouw patiënt.

  • De patiënt heeft een gevoel van gelijkheid tussen de patiënt en de tandarts.
  • De patiënt heeft een gevoel van controle en vertrouwen.
  • De patiënt begint te begrijpen dat ze een rol spelen in hun mondgezondheid.
  • Dit heeft het potentieel om de intrinsieke motivatie te stimuleren die nodig is om gewoonten zoals interdentale reinigingte produceren .

Binnen deze comfortabele omgeving kun je nu blijk geven van oprechte zorg voor en interesse in jouw patiënt als persoon. Je helpt hen zichzelf te zien als de expert in hun eigen mondgezondheid. Als ze eigenaar worden van hun mondgezondheid, zelfs als ze enigszins zijn, heb je hun aandacht om nuttige mondhygiëne-informatie aan hen over te dragen.

Ken jouw boodschap

Op het moment dat je begint met jouw klinische beoordeling, begin je jouw boodschap over te brengen aan jouw patiënt. Op basis van jouw interactie tot nu toe en jouw klinische bevindingen, beslist je hoe je jouw discussie begint over:



Wat misschien niet duidelijk is, is hoe voorbereid jouw patiënt is om jouw bericht te ontvangen. Het TransTheoretical Model (TTM) van gedragsverandering kan je helpen jouw boodschap beter af te stemmen op de bereidheid van jouw patiënt om gezonde mondhygiënegewoonten aan te nemen.

De TTM-fasen van verandering zijn:

  1. Precontemplation: De patiënt is er nog niet klaar voor en is zich mogelijk niet bewust van de noodzaak om te veranderen.

TIPS: Moedig jouw patiënt aan om zijn huidige gewoonten opnieuw te evalueren en eerst zelfonderzoek te ondernemen (in plaats van onmiddellijk actie te ondernemen). Leg hen op een gepersonaliseerde manier de risico's uit om hun huidige gedrag voort te zetten. Als ze bijvoorbeeld thuis geen goede mondhygiëne beoefenen, kunnen ze meer invasieve tandheelkundige behandelingen nodig hebben om gaatjes en andere problemen aan te pakken.

  1. Contemplatie: De patiënt denkt na over verandering en is zich meer bewust van de voordelen van veranderen.

TIPS: Moedig jouw patiënt aan om de voor- en nadelen van het aanbrengen van een gedragsverandering in zijn mondhygiënepraktijken te evalueren. Identificeer en promoot positieve resultaten, zoals meer zelfvertrouwen voelen als gevolg van een gezonde mond, een betere algehele gezondheid op latere leeftijd hebben en minder bang zijn voor tandartsbezoeken.

  1. Voorbereiding: De patiënt is van plan om te veranderen en zet kleine stappen in de richting van actie.

TIPS: Help de patiënt om obstakels voor verandering te identificeren en te overwinnen. Identificeer mensen die hen kunnen ondersteunen. Zorg ervoor dat ze de vaardigheden hebben om gedragsverandering teweeg te brengen. Moedig ze aan om kleine eerste stappen te zetten.

  1. Actie: De patiënt verandert gewoonten. Het aanleren van de juiste mondhygiënetechnieken is belangrijk in deze fase.

TIPS: Herstructurering van signalen (signalen die van betekenis zijn voor de persoon) en sociale steun (hulp van anderen) om positieve boodschappen voor de mondgezondheid te versterken. Versterk de zelfwerkzaamheid van jouw patiënt (hun eigen oordeel over hoe goed hij om kan gaan met een situatie op basis van zijn vaardigheden en omstandigheden). Vecht tegen gevoelens van verlies en herinner ze aan voordelen op lange termijn.

  1. Onderhoud: De patiënt bereikt resultaten met een nieuwe routine en overweegt hoe terugval kan worden voorkomen.

TIPS: Moedig ze aan om extra ondersteuning te vinden. Wijs op interne beloningen (fysieke en mentale resultaten van het veranderde gedrag). Dit kan zijn het hebben van een helderdere glimlach, zich zelfverzekerder voelen bij anderen, beter slapen door gebrek aan ongemak en in een betere algehele gezondheid zijn.
Bespreek hoe ze kunnen voorkomen dat ze terugvallen in oude gewoonten, zoals het schrijven van notities aan zichzelf als dagelijkse herinneringen aan tanden poetsen en flossen. Leer ze omgaan met 'triggers'. In het geval van mondhygiëne kan een trigger snacks op het werk zijn en de oplossing kan zijn om een tandenborstel mee te nemen voor een snelle reiniging gedurende de dag.

Je kunt jouw boodschap van tweemaal daags poetsen en interdentally dagelijks schoonmaken effectiever overbrengen door de TTM te combineren met een ander model, het Health Belief Model. Het is afhankelijk van of jouw patiënt handelt op basis van de informatie die je verstrekt:

  • De patiënt is van mening dat een negatieve gezondheidstoestand kan worden vermeden.
  • De patiënt heeft de verwachting dat een aanbevolen actie resulteert in het vermijden van ziekte.
  • De patiënt is ervan overtuigd dat het mogelijk is om actie te ondernemen.

Deze twee modellen zijn met elkaar verbonden en kunnen je helpen jouw mondgezondheidsboodschap duidelijk, tijdig en effectief te brengen. Houd er rekening mee dat jouw boodschap moet worden "aangepast" voor proactieve en reactieve personen.

Er zijn veel technieken om je te helpen jouw boodschap effectiever over te brengen. Zie " Waarom sterke communicatievaardigheden essentieel zijn voorde tandheelkundige professionals van vandaag " voor nuttige tips over hoe je succesvol kunt communiceren met jouw patiënten.

Ken jouw plan

Naarmate het bewustzijn van tandartsen toeneemt met betrekking tot het verband tussen mondgezondheid en ernstige medische problemen, verandert ook het begrip van de dringende noodzaak voor patiënten om te veranderen. Dit vereist dat tandheelkundige professionals overschakelen van focus op behandeling naar het coachen van patiënten om hun mondhygiënegewoonten te verbeteren.

Dit omvat het opbouwen van een rapport, het communiceren van een nauwkeurige mondgezondheidsboodschap en het helpen van patiënten bij het kiezen van de juiste producten om hun mondgezondheid te verbeteren.

Neem contact op met SUNSTAR GUM® voor meer hulp over hoe je jouw patiënten kunt helpen hun mondhygiëne en algehele gezondheid te verbeteren.

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in voor GUM® Oral Health Hub - dé maandelijkse nieuwsbrief voor oral care professionals